ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΦΔ Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς–Λευκίμης–Σουφλίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της οροσειράς της Ροδόπης στο Νομό Έβρου, στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων και αποτελεί τον γεωφυσικό χώρο όπου ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ασίας και της Ευρώπης. Η θέση του Δάσους κατά μήκος ενός από τους σημαντικότερους διαδρόμους αποδημίας των πτηνών της Δυτικής Παλαιαρκτικής (γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρώπη από τον αρκτικό κύκλο και τον Ατλαντικό μέχρι την Κασπία Θάλασσα και τα Ουράλια, καθώς επίσης τη Μέση Ανατολή και τις χώρες τις Βόρειας Αφρικής) το καθιστά μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και όπου ταυτόχρονα απαντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης. Τα μεγάλης ηλικίας δάση, οι βραχώδεις εξάρσεις, τα λιβάδια και οι αγροί διάσπαρτα μέσα στο δάσος και τα πολλά ρέματα με την πλούσια παρόχθια βλάστηση προσφέρουν πλήθος κατάλληλων βιοτόπων για το φώλιασμα και την εξεύρεση τροφής πολλών και διαφορετικών ειδών.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου
Web: http://www.dadia-np.gr
Email: info@dadia-np.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι υπεύθυνος για την προστασία, τη διαχείριση και την ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Περιλαμβάνει τα Δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους.

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σύστημα ποτάμιων δέλτα και εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών συνολικής επιφάνειας περίπου 388 τ.χλμ. που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη άγριων ζώων και πουλιών. Ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000 και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους.

Η περιοχή του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε απόσταση αναπνοής από τα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και της Κατερίνης, προσφέρει πλήθος εναλλακτικών διαδρομών και τη δυνατότητα για επαφή με τη φύση και την άγρια ζωή, για σύντομες αλλά και μεγαλύτερες αποδράσεις από την πόλη. Η ποικιλομορφία του τοπίου και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής φτιάχνουν ένα σύνθετο παζλ εμπειριών στη φύση.

Επικοινωνία:

LOGO_FOREAS_GR_4_WEBΦορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, 57300
Tηλ: 2310 794811, Fax: 2310 794368
Web: www.axiosdelta.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Δέλτα Έβρου

NanokyknoiΟ Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου έχει αναλάβει τη διαχείριση της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής του υγροτόπου του Δέλτα Έβρου.

To Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού Έβρου καταλαμβάνοντας μια έκταση 188.000 στρεμμάτων. Προστατεύεται από τη σύμβαση Ramsar, έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο δίκτυο NATURA 2000.

Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης βρίσκεται στον Λουτρό Τραϊανούπολης.

Επικοινωνία:

fdevrosΦορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου
 
Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου
Τραϊανούπολη, 68100, Έβρος
Τηλ. & Fax: 25510 61000
Email: info@evros-delta.gr
 
Web: www.evros-delta.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας

fdnestosΟ Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας συστάθηκε τον Απρίλιο του 2003, με ΚΥΑ των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Ανάπτυξης, ως θεσμοθετημένο όργανο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.-Θ. ιδρύθηκε το 2008 και περιλαμβάνει τις περιοχές των υγροτόπων Δ. Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους. Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης έκτασής του, 726.775,03 στρ. και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας. Σκοπός του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή.

Επικοινωνία:

logonestosΦορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας
Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας Πόρτο Λάγος, 67063, Ν. Ξάνθης
Τηλ: 25410 96646, Fax: 25410 96924
Email: fdnesism@otenet.gr
Web: www.epamath.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Εθνικού Δρυμού Αίνου

fdainosΟ Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου έχει αναλάβει τη διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Αίνου, που βρίσκεται στην Κεφαλονιά. Η προστατευόμενη περιοχή ανακηρύχτηκε ως Εθνικός Δρυμός το 1962 και έχει έκταση 28.620 στρ., τα 23.160 στρ. εκ των οποίων βρίσκονται στο όρος Αίνος και τα 5.460 στρ. στο γειτονικό όρος Ρούδι. Το όρος Αίνος, το υψηλότερο της περιοχής του Ιονίου (1.628 μ.), είναι γνωστό για το δάσος Κεφαλληνιακής Ελάτης Abies cephalonica. Αποτελεί το μοναδικό δάσος Κεφαλληνιακής Ελάτης των Ιονίων Νήσων και καθώς είναι γεωγραφικά απομονωμένο από παρόμοια δάση της ηπειρωτικής Ελλάδας, θεωρείται γενετικά αμιγές και συνεπώς αποτελεί σημαντικό γενετικό πόρο. Την ιδιαίτερη χλωρίδα του Δρυμού συμπληρώνουν επίσης ένας αξιοσημείωτος αριθμός από σπάνια και ενδημικά είδη φυτών, ενώ σημαντική είναι και η βιοποικιλότητα της πανίδας.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Εθνικός Δρυμός Αίνου αποτελεί μία από τις 16 ελληνικές περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Ευρωπαϊκά Βιογενετικά Αποθέματα και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών «Natura 2000» με τον κωδικό GR2220002. Ταυτόχρονα με την κήρυξή του ως Εθνικός Δρυμός ορίστηκε και ως μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων (Καταφύγιο Άγριας Ζωής).

Η έδρα του Φορέα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι.

Επικοινωνία:

logoainos
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου
Αργοστόλι 28100, Τ.Θ. 222 , Κεφαλονιά
Τηλ & Φαξ: 26710 29258
Ε-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού είναι: Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. Διοικείται από 11μελές διοικητικό Συμβούλιο, που συγκροτείται από εκπροσώπους υπουργείων, υπηρεσιών, τοπικής αυτοδιοίκησης, Μ.Κ.Ο. και ειδικούς επιστήμονες. .Είναι αρμόδιος για τη διατήρηση, την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού που ιδρύθηκε το 1938 μαζί με αυτόν του Ολύμπου και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους της Ελλάδας.

Η προστασία και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με αναγνωρισμένη αξία για την χλωρίδα, ορνιθοπανίδα, και την άγρια πανίδα γενικότερα, τους οικοτόπους, το τοπίο και τον πολιτισμό, είναι μια σημαντική προτεραιότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Οι τύποι οικοτόπων και τα είδη χλωρίδας και πανίδας που απαντούν στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού GR2450005 στο πλαίσιο του δικτύου NATURA 2000 βάσει των οδηγιών 92/43 και 79/409 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

  • Τύποι οικοτόπων: 4090 (Ενδημικοί ορο-μεσογειακοί ερεικώνες), 6220 (Ψεύδο-στέππες με γράστεις και ετήσιες πόες), 6230 (Πλούσιοι σε είδη λειμώνες με Nardus, σε πυριτικό υπόστρωμα της ορεινής περιοχής), 8140 ( Βαλκανικοί λιθώνες), 8210 (Ασβεστολιθικά βραχώδη πρανή με χασμοφυτική βλάστηση), 9340 (Δάση αριάς), 9530 (Μεσογειακά δάση πεύκης με ενδημικά είδη της μαύρης πεύκης). 9560 (Ενδημικά δάση της Μεσογείου με αρκεύθους)
  • Χλωρίδα: Bupleurum capillare, Paeonia parnassica
  • Αμφίβια – Ερπετά: Bombina variegata, Triturus carnifex, Τestudo hermanni, Testudo marginata
  • Θηλαστικά: Myotis blythi, Myotis myotis, Rhinolophus ferrumequinum, Rhinolophus hipposideros (είδη νυχτερίδων)
  • Ασπόνδυλα: Lucanus cervus

Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης βρίσκεται στην Αμφίκλεια του Νομού Φθιώτιδας.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Αμφίκλεια, Τ.Κ. 350 02 Φθιώτιδα
Τηλ.& Fax: 22340 23529
e-mail: info@parnassosnp.gr
http://www.parnassosnp.gr

—————————————————————-——————————————————————————–

ΦΔ Εθνικού Δρυμού Πρεσπών

fdprespesΟ Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΕΚ 302/23 Ιουλίου 2009).

Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στη συμβολή των συνόρων της χώρας μας με την Αλβανία και τη ΠΓΔΜ, και περιλαμβάνει τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα καθώς και τη λεκάνη απορροής αυτών (έκταση: 327.000 στρ).

Η πλούσια βιοποικιλότητα έχει αδιαμφισβήτητα καταστήσει την Πρέσπα μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα αποτελεί υγροβιότοπο διεθνούς σημασίας που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ, ενώ ολόκληρη η περιοχή έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 (Εθνικός Δρυμός Πρεσπών -GR 1340001 & Όρη Βαρνούντα – GR 1340003).

Σύμβολα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, οι Πελεκάνοι, με τους Αργυροπελεκάνους να εμφανίζουν στις Πρέσπες την μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής στον κόσμο.

Με ευθύνη του ΦΔΕΔΠ λειτουργούν στην περιοχή 3 Κέντρα Ενημέρωσης, στον Αγ. Γερμανό, στην Πύλη και στο Βροντερό.

Επικοινωνία:

logoprespesΦορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών
Αγ. Γερμανός, 53077
Τηλ : 23850 51870,Fax: 23850 51871
Email: fdedp@otenet.gr
Web: www.fdedp.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς & Λευκών Ορέων

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς (Λευκών Ορέων) αποτελεί μια από τις περισσότερο αναγνωρισμένες και βραβευμένες, εθνικά και διεθνώς, προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

  • Έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE) με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Προστατευόμενων Περιοχών
  • Ανήκει στο δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (Biosphere reserve), περιοχών δηλαδή που χαρακτηρίζονται έτσι από το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO. Το φαράγγι της Σαμαριάς και ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου είναι οι μοναδικές προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδος που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο MAB.
  • Έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βιογενετικών Αποθεμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Είναι μια από τις Σημαντικές Περιοχές για τα πουλιά (Important Bird Area – IBA)
  • Έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR4340014
  • Τα Λευκά Όρη έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR4340008

Στην ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός φυτικών taxa. Ο χλωριδικός κατάλογος της περιοχής, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την περιγραφή ενός νέου είδους, του Anthemis samariensis (Turland N.J.), ένα πολυετές χασμόφυτο που ανακαλύφθηκε το 2007, σε μια απότομη πλαγιά των Λευκών Ορέων μεταξύ των κορυφών Μελινταού και Αυλιμανάκου. Στην περιοχή των Λευκών Ορέων συναντώνται 25 στενότοπα ενδημικά είδη, όπως το Bupleurum kakiskalae, η Nepeta sphaciotica, η Zelkova abelicea, και 97 ενδημικά είδη Κρήτης. Περίπου τα μισά δηλαδή από τα ενδημικά της Κρήτης βρίσκονται στην περιοχή των Λευκών Ορέων.

Ιδιαιτέρως πλούσια είναι και η πανίδα που φιλοξενείται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Αναφέρονται χαρακτηριστικά, 32 είδη θηλαστικών, με μοναδικό ενδημικό είδος την Κρητική Κηπομυγαλίδα, 3 είδη αμφιβίων, 11 είδη ερπετών, και 200 περίπου είδη ορνιθοπανίδας. Το γνωστότερο είδος είναι ο περίφημος Κρητικός Αίγαγρος (Capra aegagrus cretica) ή «αγρίμι», είδος – σύμβολο των Λευκών ορέων αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, για την προστασία του οποίου έγινε έξαλλου και η ανακήρυξη της περιοχής σε Εθνικό Δρυμό, αλλά και ο γυπαετός ή κοκκαλάς (Gypaetus barbatus), το όρνιο (Gyps fulvus), ο χρυσαετός ή βιτσίλα (Aquila chrysaetos) και άλλα.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς δέχεται ετησίως (από την 1η Μαΐου έως και την 15η Οκτωβρίου) χιλιάδες επισκέπτες – πεζοπόρους, που έρχονται στην περιοχή για να θαυμάσουν το μοναδικό τοπίο και την ιδιαιτερότητα της διαδρομής του κεντρικού μονοπατιού του φαραγγιού της Σαμαριάς (περίπου 13km).

Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού βρίσκεται στα Χανιά Κρήτης.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς & Λευκών Ορέων
Νικολάου Πλαστήρα 10, Χανιά Κρήτης, 73100
Τηλ.: 28210-45570
Fax: 28210-59777
E-mail: info@samaria.gr
Web: www.samaria.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Εθνικού Δρυμού Οίτης

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης ιδρύθηκε με το ν. 3044(ΦΕΚ 197/Α/02) στις 27 Αυγούστου 2002. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικής Αλλαγής. Κύριοι σκοποί του Φορέα είναι η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας την προστατευόμενης περιοχής και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των χρηστών, των Φορέων και κατοίκων της περιοχής. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η ανάπτυξη του οικοτουρισμού, η αειφόρος χρήση των οικοσυστημάτων και η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αποτελούν περαιτέρω σκοπούς του Φορέα.

Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης, περιλαμβάνει το οροπέδιο των Λιβαδιών με τις κορυφές Γρεβενό και Αλύκαινα και το ψηλότερο τμήμα των βόρειων απότομων κλιτύων. Ανακηρύχτηκε το 1966 και είναι ο έκτος (από τους δέκα) κατά χρονική σειρά ανακήρυξης και το τρίτος σε έκταση. Έχει έκταση 7000 εκτάρια, από τα οποία τα 3370 αποτελούν τον πυρήνα και τα υπόλοιπα 3630 την περιφερειακή ζώνη. Σε ένα μικρό ύψωμα που λέγεται «Πυρά» στην είσοδο του οροπεδίου της Καταβόθρας, με θέα προς τα γύρω βουνά Παρνασσό, Γκιώνα, Βαρδούσια, σώζονται τα θεμέλια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον Ηρακλή. Εκεί, κατά την μυθολογία κάηκε για να γλιτώσει από του αφόρητους πόνους του μαρτυρικού χιτώνα της Δηιάνειρας.

Στα χρόνια λειτουργίας του ο Φορέας, έχει αποκτήσει βασική διοικητική υποδομή και μόνο την πλέον απαραίτητη υποδομή για φύλαξη και εποπτεία του προστατευταίου αντικειμένου. Παράλληλα έχουν τεθεί οι βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του τα επόμενα χρόνια και την διεξαγωγή ερευνητικών και όχι μόνο προγραμμάτων που θα αναβαθμίσουν το ρόλο του και θα ενισχύσουν την παρουσία και λειτουργία του σε ουσιαστικά θέματα φύλαξης και παρακολούθησης της περιοχής.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης
Δ.Δ. Λουτρών Υπάτης
Τηλ. & Φαξ: 22310 59007
Email: oiti@otenet.gr
Web: www.oiti.gr/

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, που βρίσκεται περίπου στο μέσο της ηπειρωτικής Ελλάδας στα σύνορα Μακεδονίας – Θεσσαλίας και ειδικότερα στο όρια των Νομών Πιερίας και Λάρισας. Η χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης ανέρχεται σε 233.561 στρέμματα.

Οροπέδιο Μουσών – Στεφάνι

Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το δεύτερο πιο ψηλό βουνό των Βαλκανίων υπήρξε η κατοικία των δώδεκα θεών, κατά τη μυθολογία. Είναι η πρώτη φυσική περιοχή της Ελλάδας που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, το 1938. Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ο ορεινός όγκος του Ολύμπου εμπεριέχει χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως βραχώδεις και απόκρημνες κορυφές, βαθιές χαράδρες, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση στο ανάγλυφό του, που του προσδίδουν γοητεία και αίγλη. Είναι μία από τις πιο πλούσιες σε χλωρίδα περιοχές της χώρας μας, με περίπου 1.700 είδη και υποείδη, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. Από αυτά, τα 187 χαρακτηρίζονται ως σημαντικά, μεταξύ των οποίων 23 είναι τοπικά ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται μόνο στον Όλυμπο. Η πεύκη, η ελάτη, η οξυά, η δρυς, το φιλύκι, το σφενδάμι, η κουτσουπιά, ο μελιός και η κοκορεβυθιά περιλαμβάνονται μεταξύ των πιο σημαντικών ειδών δέντρων και θάμνων. Στον Όλυμπο έχουν επίσης καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών όπως το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, ο λύκος, το κουνάβι, ο σκαντζόχοιρος, ο σκίουρος και ο λαγός, καθώς και 136 είδη πουλιών όπως: ο χρυσαετός και ο φιδαετός, το σαΐνι και ο μαυροπετρίτης. Ορισμένα είδη πανίδας όπως το αγριόγιδο, ο χρυσαετός και οι σπάνιοι δρυοκολάπτες είναι απειλούμενα είδη. Παράλληλα στα ρέματα και τις λιμνούλες συναντάμε ένα σημαντικό αριθμό αμφιβίων και ερπετών καθώς και ένα τεράστιο αριθμό πεταλούδων.

Το 1981 η Unesco τον κήρυξε ως «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» (BIOSPHERE RESERVE) και το 1985 κηρύχθηκε αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος. Ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και μαζί με ένα διεθνές δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών αποτελεί χώρο για έρευνα, περιβαλλοντική εκπαίδευση και αειφορική διαχείριση.

Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης βρίσκεται στο Λιτόχωρο του Νομού Πιερίας.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Τ.Θ 37 Τ.Κ. 602 00 Λιτόχωρο
Τηλ. & Φαξ: 23520 83000
Email: fedolymp@otenet.gr, info@olympusfd.gr
Web: www.olympusfd.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας

Η Πάρνηθα καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στη γεωγραφική περιοχή της Αττικής και μαζί με τα όρη Πεντέλη, Υμηττός και Αιγάλεω-Ποικίλο περικλείει την πρωτεύουσα και τα προάστια αυτής. Το 1961 ο μεγαλύτερος όγκος του βουνού ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, με το ιδρυτικό διάταγμα ΒΔ 644/1961. Σύμφωνα με αυτό, ο Δρυμός αποτελείται από τον πυρήνα που περιλαμβάνει τον κεντρικό όγκο του βουνού (έκταση 38.000 στρ.) και την περιφερειακή ζώνη (έκταση 250.000 στρ.). Το μεγαλύτερο μέρος του πυρήνα (90%) καλύπτεται από Κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies Cephalonica), ενώ η περιφερειακή ζώνη καλύπτεται ως επί το πλείστον από υψηλά δάση Χαλεπίου Πεύκης (Pinus Halepensis).

Η μεγάλη πυρκαγιά στις 28/06/2007 κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού, αφανίζοντας 10.500 στρ. πευκοδάσους, 21.800 στρ. ελατοδάσους και 4.300 στρ. μακκίας. Η πρωτοφανής αυτή καταστροφή επίσπευσε την έκδοση προεδρικού διατάγματος προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας (ΦΕΚ 336/24-07-2007) με το οποίο καθορίστηκαν 16 ζώνες προστασίας.

Η χλωρίδα της Πάρνηθας σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες περιλαμβάνει περισσότερα από 1.100 φυτικά είδη, αριθμός που αποτελεί περίπου το 1/6 των ειδών της ελληνικής χλωρίδας. Μεταξύ αυτών τα 92 είναι ελληνικά ενδημικά εκ των οποίων πολλά έχουν χαρακτηριστεί σπάνια και απειλούμενα και προστατεύονται με ειδικές διατάξεις από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.

Η πανίδα της Πάρνηθας είναι εξίσου σημαντική με κυριότερο εκπρόσωπο το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) που απαριθμείται πάνω από 500 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα. Επίσης μεγάλος αριθμός θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων και ασπόνδυλων συμπληρώνουν την πλούσια πανίδα της Πάρνηθας.

Πολλά από τα είδη της Πάρνηθας προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και κυρίως από το ΠΔ 67/81, αλλά και από τη διεθνή νομοθεσία, όπως τη Σύμβαση της Βέρνης, τη Σύμβαση CITES, την οδηγία των οικοτόπων 92/43 και την οδηγία για τα πουλιά 79/409. Επιπλέον, ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηρισθεί Ειδική Περιοχή Προστασίας για τα πουλιά (SPA), Καταφύγιο Θηραμάτων και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Επικοινωνία:

fdparnithasΦορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας
Λ. θρακομακεδόνων 131, 13672, Αχαρνές
Τηλ. & Φαξ: 210 2445226
Email: parnitha@hol.gr
Web: www.parnitha.eu

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

fdalonnisosΤο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ), είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2).

Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

Ζωνοποίηση του ΕΘΠΑΒΣ

Η βασική οργάνωση του Πάρκου συνίσταται στο χωρισμό του σε δυο κύριες ζώνες προστασίας:

  • Στη Ζώνη Α’, ισχύουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις σε επιμέρους περιοχές ανάλογα με την κρισιμότητα, τη μοναδικότητα και τη φυσικότητά τους.
  • Στη Ζώνη Β’, εντάσσονται τα νησιά Αλόννησος, Περιστέρα, Λεχούσα, Μικρό και Μεγάλο Αδέλφι. Στη Ζώνη αυτή ισχύει χαμηλότερος βαθμός προστασίας σε σχέση με την Α’ Ζώνη.

Επικοινωνία:

logoalonnisosΦορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων
Tηλ & Fax: Βόλος: 24210 77172
Αλόννησος: 24240 66378/66388/66419, Fax: 24240 66376
e-mail: info@alonissos-park.gr
Web: www.alonissos-park.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, τον Δεκέμβριο του 1999 (ΦΕΚ 906Δ, 22 Δεκεμβρίου 1999). Στα όρια του βρίσκονται οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Σκοπός της ίδρυσης του Ε.Θ.Π.Ζ. είναι η διαφύλαξη της σημαντικότατης φυσικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της θαλάσσιας και παράκτιας έκτασης, καθώς των νησίδων του κόλπου του Λαγανά και των νησίδων Στροφάδων, νομού Ζακύνθου, με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης και του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή τους.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
Web: http://www.nmp-zak.org/

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου

Το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα στα όρια των Νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών. Έχει συνολική έκταση 1.969.741 στρέμματα και είναι το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας. Περιλαμβάνει τους δύο Εθνικούς Δρυμούς: του Βίκου-Αώου και της Πίνδου (Βάλια Κάλντα), ολόκληρο το Ζαγόρι, περιοχές της Κόνιτσας και του Μετσόβου και το δυτικό τμήμα του Νομού Γρεβενών.

Στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου περιλαμβάνονται εννέα περιοχές NATURA 2000, από τις οποίες οι επτά ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Εθνικό Πάρκο, ενώ οι δύο κατά ένα μέρος τους.

Στα όρια του Εθνικού Πάρκου περιλαμβάνονται επίσης, μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (όρος Όρλιακας), έντεκα καταφύγια άγριας ζωής, δεκάδες παραδοσιακοί οικισμοί, πλήθος κηρυγμένων μνημείων, κυρίως Βυζαντινών και μεταβυζαντινών, καθώς και αμέτρητα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

Στην περιοχή του Πάρκου φύονται πάνω από 1.800 είδη φυτών, στα οποία περιλαμβάνονται εντυπωσιακά λουλούδια, φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται πολλά σπάνια και αρκετά ενδημικά. Πλούσια είναι και η μυκοχλωρίδα της περιοχής.

Η άγρια πανίδα του Εθνικού Πάρκου είναι πλούσια τόσο σε συνολικό αριθμό ειδών όσο και στην παρουσία σπάνιων και προστατευόμενων ειδών. Στα πιο σπάνια συγκαταλέγονται το αγριόγιδο, η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, ο αγριόγατος, το δασοκούναβο, και το ζαρκάδι. Τα πιο ενδιαφέροντα από τα πουλιά της περιοχής είναι ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης, ο πετρίτης, ο μαύρος δρυοκολάπτης, ο νεροκότσυφας κα. Ο αλπικός τρίτωνας, η σαλαμάνδρα, ο λαφίτης και η κρασπεδωτή χελώνα συγκαταλέγονται στα περισσότερο σπάνια αμφίβια και ερπετά της περιοχής, ενώ ο Πινδοβίνος είναι ένα ενδημικό ψάρι που συναντάται αποκλειστικά στον ποταμό Αώο.

Συνολικά στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου απαντώνται περί τα 60 είδη θηλαστικών, περί τα 180 είδη πουλιών, 30 είδη ερπετών, 14 είδη αμφιβίων και 17 είδη ψαριών.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αωού & Πίνδου
Ασπράγγελοι Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου, Ιωάννινα 44007
Τηλ: 26530 22245, 26530 22283, Fax: 26530 22241
E-mail: kpasprag@otenet.gr
Web: www.pindosnationalpark.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου

Η περιοχή της Κάρλας αποτελεί τεκτονικό βύθισμα που έγινε κατά την πρώτη περίοδο της τεταρτογενούς εποχής και στο οποίο εναποτέθηκαν τα πρώτα λιμναία ιζήματα. Ακολούθησε πλήρωση αυτού με προϊόντα διάβρωσης που μετέφεραν ο Πηνειός και άλλοι χείμαρροι από τη λεκάνη απορροής τους. Η λίμνη Κάρλα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα (2.500 π.Χ.) με το όνομα Βοιβηίς. Στα μεσαιωνικά χρόνια η λίμνη άλλαξε όνομα και από Βοιβηίς έγινε Κάρλα, ενώ κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας την αναφέρουν ως Κάρλα Σου ή Κάρλα Γκιόλ. Επίσης από το ντόπιο πληθυσμό αναφέρεται και με το όνομα Βάλτος.

Επικοινωνία:

ΦΔ Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου 
Παλαιό κτήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Στεφανοβικείου
Κεντρική Πλατεία Στεφανοβικείου (παραπλεύρως Δημαρχείου Δ.Δ. Κάρλας)
Δήμος Κάρλας, Νομός Μαγνησίας
Email: info@fdkarlas.gr
Web: www.fdkarlas.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Καρπάθου-Σαρίας

Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας ιδρύθηκε με τον Νόμο 3044/2002 (ΦΕΚ 197/Α/2002) στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Καρπάθου, που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000 (GR 4210003). Η χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Β. Καρπάθου και Σαρίας καταλαμβάνει έκταση 154 km2 και περιλαμβάνει την κοινότητα της Ολύμπου και το νησί της Σαρίας, έκτασης 21 km2, στα βόρεια της Καρπάθου.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ορεινή, με βαθιές χαράδρες, ρέματα και έντονο ανάγλυφο με μεγάλες κλίσεις, ενώ οι ακτές είναι απότομες, βραχώδεις και ενίοτε πευκόφυτες. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο όρμος του Τριστόμου, ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της θαλάσσιας έκτασης της Καρπάθου. Το Τρίστομο είναι ένας κλειστός όρμος με φυσικό λιμάνι και δύο μεγαλοπρεπείς βράχους στα δύο άκρα της εισόδου του. Στο σκληρό υπόστρωμα που περιβάλλει τον όρμο συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς το δίθυρο Arca noae, ενώ το εσωτερικό λασπώδες υπόστρωμα φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό του δίθυρου Pinna nobilis (Πίνα). Η Σαρία έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας, σύμφωνα με την οδηγία 79/409/ΕΕC, φιλοξενεί πολλά σπάνια και ενδημικά είδη φυτών και ζώων ενώ διαθέτει και μεγάλη αισθητική και αρχαιολογική αξία. Επίσης στη θαλάσσια έκταση της προστατευόμενης περιοχής καταγράφεται η παρουσία του υπ΄ αριθμό ένα υπό εξαφάνιση θαλάσσιου θηλαστικού στην Ευρώπη, της Μεσογειακής φώκιας Μonachus monachus.

Στις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας περιλαμβάνονται:

  • Η προστασία των βιότοπων και του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus
  • Η προστασία των βιότοπων ενδημικής χλωρίδας, των παράκτιων και θαλάσσιων τύπων οικοτόπων μεσογειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος καθώς και των αλιευτικών πόρων και του θαλάσσιου οικοσυστήματος
  • Η φύλαξη της περιοχής
  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού
  • Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ο σχεδιασμός επιχειρησιακών πολιτικών περιβάλλοντος
  • Η διατήρηση όλων των σημαντικών στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής

Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης βρίσκεται στην Όλυμπο ενώ υπό την αρμοδιότητά του λειτουργεί και Κέντρο Ενημέρωσης στο Διαφάνι Καρπάθου.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας
Όλυμπος Κάρπαθος 85700
Tηλ: 2245051336, 2245051010, Fax: 2245051013
E-mail: info@fdkarpathos.gr
Web: www.fdkarpathos.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Λίμνης Κερκίνης

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης έχει αναλάβει τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης. Το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Σερρών και συνορεύει με τη Βουλγαρία και τη ΠΓΔΜ. Η λίμνη Κερκίνη τροφοδοτείτε από τον ποταμό Στρυμόνα και περικλείεται από τα βουνά Κερκίνη (Μπέλες), Κρούσια και Άγκιστρο, καταλαμβάνοντας μια έκταση 831.000 στρεμμάτων περίπου.

Η έκταση του Εθνικού Πάρκου είναι Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, τμήμα της (στενά του Ρούπελ) έχει χαρακτηριστεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους. Η λίμνη Κερκίνη και ο ποταμός Στρυμόνας προστατεύονται από τη σύμβαση Ramsar. Στην έκταση του Εθνικού Πάρκου υπάρχουν δύο περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας.

Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης βρίσκεται στο χωριό Κερκίνη του Δήμου Κερκίνης.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης
Κερκίνη, 620 55 Κάτω Πορόϊα
Τηλ: 23270 28004, Fax: 23270 28005
e-mail: info@kerkini.gr
Web: www.kerkini.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων

fdpamvotisΣκοπός της ίδρυσής του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας είναι η διαφύλαξη της φυσικού οικοσυστήματος, η αποκατάσταση και διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της Παμβώτιδας με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και υιοθετούν την αρχή της αειφορίας.

Η λίμνη των Ιωαννίνων, γνωστή σαν Παμβώτιδα, κατέχει το κεντρικό τμήμα του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι στα Ιωάννινα. Απλώνεται σε ένα υψίπεδο περίπου 450μ. Τροφοδοτείται από πηγές του όρους Μιτσικέλι, ενώ δεν έχει φυσική επιφανειακή διέξοδο. Η εκροή του νερού πραγματοποιείται μέσω της τάφρου της Λαψίστας και παροχετεύεται από τον ποταμό Καλαμά. Στο παρελθόν αποτελούσε ενιαίο υδρολογικό σύστημα με τη γειτονική λίμνη Λαψίστα η οποία αποξηράθηκε. Η λίμνη Παμβώτιδα έχει μέσο βάθος 4μ (μέγιστο 9μ) και καλύπτει περίπου 22τετρ.χλμ Ωστόσο, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει μακρά ιστορία και είναι μεγάλης σημασίας ως οικοσύστημα και ως τοπίο. Παρά τις έντονες ανθρώπινες δραστηριότητες το οικοσύστημα διατηρεί μεγάλη βιοποικιλότητα. Το ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (NATURA 2000), λόγω των σημαντικών ενδιαιτημάτων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Eπικοινωνία:

logopamvotisΦορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας
Μαρίκας Κοτοπούλη 66-68
Ριζάριος Πολιτεία, Μονάδα Β’
45445 Ιωάννινα
Τηλ: 26510 21834, Fax: 26510 31867
Email: malpi@otenet.gr
Web: www.lakepamvotis.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος. Αποτελεί, έναν από τους πλουσιότερους υγρότοπους της Ευρώπης, τόσο σε αριθμό ειδών, όσο και σε πληθυσμό. Σε αυτή τη περιοχή εντάσσονται λιμνοθαλάσσιες, χερσαίες και ποτάμιες περιοχές του νότιου τμήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και το νησιώτικο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Νομού Κεφαλληνίας που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και περιβαλλοντική τους αξία.

Το πάρκο περιλαμβάνει:

  • Το εκτεταμένο σύμπλεγμα υγροτόπων λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και των εκβολικών συστημάτων των ποταμών Εύηνου και Αχελώου.

Στο σύμπλεγμα αυτό διακρίνονται ποτάμιες και παραποτάμιες περιοχές, λιμνοθάλασσες, γλυκόβαλτοι, αλμυρόβαλτοι, λασποτόπια, υδροχαρή δάση. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της υγροτοπικής περιοχής έχουν παίξει οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος που αποτελούν και τα φυσικά όριά της στα ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα. Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη της χώρας μας και από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου.

Σήμερα με βάση τη γεωμορφολογία της περιοχής όπως προέκυψε από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο διάστημα 1960-1995 αποτελείται από ένα σύστημα 6 λιμνοθαλασσών που είναι σχετικά απομονωμένες μεταξύ τους και παρουσιάζουν διαφορετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Η έκτασή τους φτάνει τα 150.000 στρέμ. ενώ η ευρύτερη περιοχή του υδροβιότοπου περιλαμβάνει παράκτια οικοσυστήματα, βάλτους, αλυκοποιημένες εκτάσεις και αποστραγγισμένες εκτάσεις που αποδόθηκαν στη γεωργία.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
Ταχυδρομική Θυρίδα: Αιτωλικού, Τ.Κ 30400
Tηλ & Fax: 26320 55094
Εmail: info@fdlmes.gr, fdlmes@otenet.gr
Web: www.fdlmes.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης

fdvolvi

Ο Φορέας Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης είναι αρμόδιος για την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών. Η περιοχή αρμοδιότητας περιλαμβάνει την υδρολογική λεκάνη της Μυγδονίας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η έκτασή της οποίας είναι 2.120.000 στρέμματα και χωρίζεται σε τρεις ζώνες προστασίας βάσει της ΚΥΑ 6919/2004. Πρόκειται για ένα σπάνιο σύμπλεγμα οικοσυστημάτων με υγρόφιλα δάση, λίμνες, υγρά λιβάδια λασποτόπια, ποτάμια, θαμνώνες και γεωργικές εκτάσεις που συγκροτούν ένα πολύ σημαντικό υγρότοπο, εκεί που άλλοτε, εκατομμύρια χρόνια πριν, δέσποζε η ενιαία λίμνη της Μύγδονίας.

Η βιοποικιλότητα της περιοχής παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στα υδατικά και υγροτοπικά οικοσυστήματα έχουν καταγραφεί 336 είδη φυτών και άλλα 800 στα ορεινά καθώς επίσης 19 είδη αμφίβιων και ερπετών, 34 είδη θηλαστικών, 22 είδη ψαριών και 248 είδη πουλιών από τα οποία 106 φωλιάζουν στην περιοχή.

Η έδρα του Φορέα βρίσκεται στο Λαγκαδά, ενώ υπό την αρμοδιότητά του λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης στην Απολλωνία του Δήμου Μαδύτου.

Επικοινωνία:

fdvolviΦορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης
Σωκράτη Τσακάλη 21, Λαγκαδάς, 57200
Tηλ: 23940 24553, Fax: 23940 26160
Email: foreaskv@otenet.gr
Web: www.foreaskv.gr/

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού

fdparnonas
Υγρότοπος Μουστού

Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού διαχείριζεται έκταση 1.150.000 στρ. στην Ανατολική Πελοπόννησο και εδρεύει στο Άστρος Κυνουρίας. Στην περιοχή ευθύνης του συμπεριλαμβάνονται τέσσερις περιοχές Natura 2000:

  • Περιοχή Παράλιου Άστρους και λίμνη Μουστός (GR 2520003)
  • Μονή Ελώνης και Χαράδρα Λεωνιδίου (GR 2520005)
  • Κορυφές όρους Πάρνωνα και περιοχή Μονής Μαλεβής (GR 2520006)
  • Όρος Οριώντας (κωδικός: GR 2520004) (ενταγμένη στον επιστημονικό κατάλογο

Για περισσότερες πληροφορίες για τα έργα και τις δράσεις του Φορέα επισκεφτείτε τον δικτυακό μας τόπο.

Επικοινωνία:

logo-parnonasΦορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: info@fdparnonas.gr
Web: www.fdparnonas.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Οροσειράς Ροδόπης

Στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, περιοχή ευθύνης τού Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, συνολικής έκτασης 1.731.150 στρεμμάτων, συναντώνται τα πλέον εκτεταμένα και παραγωγικά δάση τής Ελλάδας, το μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο δάσος τής Σημύδας, το αδιατάρακτο φυσικό οικοσύστημα του Παρθένου Δάσους Φρακτού, το δάσος τής Τσίχλας και τής Χαϋντούς, η ποικιλία βλαστητικών τύπων, η τυπική δασόβια πανίδα των ψυχρόβιων δασών, τα νοτιότερα όρια παρουσίας πολλών ζώων και φυτών δίνουν στην ορεινή τούτη περιοχή έναν ιδιαίτερο και διακριτό χαρακτήρα.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των φυτικών ειδών και υποειδών υπερβαίνει τις 1000 ταξινομικές μονάδες. Από αυτά, ενδημικά φυτά τής Ροδόπης είναι η βιόλα, ο κρίνος, το γέο, η σολδανέλα, το παλαιοενδημικό αβερλία κ.ά. Εξάλλου, η περιοχή τής Ροδόπης αποτελεί το νοτιότερο όριο εξάπλωσης για πολλά είδη φυτών του βορρά όπως της λευκής ελάτης, της ερυθρελάτης, της σημύδας, της πενταβέλονης πεύκης κ.α.

Τα δάση της Ροδόπης, διατηρημένα σε καλύτερη κατάσταση από άποψη φυσικότητας, δομής και σύνθεσης σε σχέση με τα υπόλοιπα δάση τής Ευρώπης, αποτελούν καταφύγια μεγάλου αριθμού σπανίων ειδών. Ζωικοί πληθυσμοί από περίπου 134 είδη πτηνών, 33 είδη θηλαστικών, 14 είδη ερπετών και αμφιβίων, ζει, κινείται, και αναπαράγεται στην περιοχή. Μέσα στα υγρά, σιωπηλά και σκοτεινά δάση τού ΕΠΟΡ φιλοξενείται μια τυπικά κεντροευρωπαϊκή δασόβια πανίδα συνθέτοντας ένα θαυμάσιο μωσαϊκό ποικιλότητας. Η περιοχή αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσης για πολλά είδη πουλιών ενώ μεγάλα θηλαστικά όπως η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, το ελάφι, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο ζουν και αναπαράγονται στα πυκνά και εκτεταμένα δάση ερυθρελάτης, οξυάς, βελανιδιάς και δασικής πεύκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή αναπαράγονται πέντε είδη αρπακτικών ο ασπροπάρης, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο μπούφος, το χαροπούλι, δρυοκολάπτες όπως: η μαυροτσικλητάρα, ο λευκονώτης και πολλά στρουθιόμορφα. Τα πουλιά, ενδημικά και μεταναστευτικά έχουν πολλές επιλογές για να αναπτύξουν εδώ τις κοινωνίες τους. Στη Ροδόπη ζει κι ο νοτιότερος μεγάλος πληθυσμός αγριόκουρκου (350-450 άτομα). Ο αγριόκουρκος, βιοδείκτης πλούσιων οικολογικά δασών, δηλώνει με την παρουσία του τον κεντροευρωπαϊκό ψυχρόβιο χαρακτήρα των δασών τής περιοχής η οποία άλλωστε είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που τον φιλοξενεί μαζί με την αγριόκοτα.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης
Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, 660 35
Τηλ: 25240 21030, Fax: 25240 22165
Email: info@fdor.gr
Web: www.fdor.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Στενών & εκβολών ποταμών Καλαμά-Αχέροντα

fdkalamas

Ο Φ.Δ. Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά διαχειρίζεται πέντε περιοχές NATURA 2000 συνολικής έκτασης 155.432 στρεμμάτων. Οι περιοχές αυτές είναι:

  • Δέλτα Αχέροντα (GR 2140001)
  • Στενά Αχέροντα (GR 2140001)
  • Έλος Καλοδικίου (GR 2120002)
  • Δέλτα Καλαμά (GR 2120001)
  • Στενά Καλαμά (GR 2120004)

Το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυτών ανήκει στο Νομό Θεσπρωτίας και το υπόλοιπο στο Νομό Πρεβέζης. Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης είναι στην Ηγουμενίτσα.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Αχέροντα & Καλαμά
Ειρήνης και Φιλίας 1, ΤΕΙ Ηγ/τσας, 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021319, Fax: 2665021319
E-mail: f.d.kal_ach@hotmail.com

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Σχινιά-Μαραθώνα

Η πεδιάδα του Μαραθώνα, γνωστή από την μάχη μεταξύ των Αθηναίων και των Περσών το 490 π.Χ., κατοικείται επί χιλιετίες. Ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο στην περιοχή του Σχινιά συνοδεύει τη μακραίωνη ανθρώπινη παρουσία. Σε απόσταση μόνο 40 χλμ. από την Αθήνα λειτουργεί ως τις μέρες μας ένα σύνθετο οικοσύστημα μοναδικό στην Αττική, που πλέον προστατεύεται ως Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα. Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την προστασία, διατήρηση, διαχείριση και αναβάθμιση της φύσης και του τοπίου. Το επόμενο έτος εγκρίθηκαν ο Κανονισμός Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου και το Σχέδιο Διαχείρισής του, ενώ παράλληλα χωροθετήθηκαν ζώνες με διαφορετικές επιτρεπόμενες δραστηριότητες όπως ζώνες προστασίας της φύσης, ζώνες αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αθλητισμού και κατοικίας και ζώνη ελεγχόμενης γεωργικής χρήσης. Το 2003 συστάθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Το ανάγλυφο του τοπίου και η γεωλογία της περιοχής έχουν δημιουργήσει στο Σχινιά μεγάλη ποικιλία ξεχωριστών βιοτόπων. Κυρίαρχος είναι ο ρόλος του νερού, που ξεκινά από πηγές και ρέει προς τη θάλασσα συντηρώντας έλη, λίμνες και ρυάκια.

Η Μακαρία Πηγή αναβλύζει στο βορειοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου, συντηρώντας δύο λίμνες γλυκού έως υφάλμυρου νερού. Οι λίμνες διαθέτουν υδρόβια και παρόχθια βλάστηση με καλάμια. Εκεί ζει ένα μικρό ενδημικό ψάρι, η ντάσκα, με την επιστημονική ονομασία Pseudophoxinus stymphalicus subsp. marathonicus. Η φυσική ροή της πηγής έχει πλέον αποκατασταθεί, και σήμερα ο κύριος όγκος των νερών της ρέει προς τον υγρότοπο μέσω του κωπηλατοδρομίου. Ο υγρότοπος λειτουργεί ως ένα σύνθετο υδρολογικό σύστημα με διαφορετική αλατότητα κατά θέσεις, ανάλογα με τις εισροές που δέχεται από τη Μακαρία πηγή, τη βροχή και τη θάλασσα. Η βλάστηση στον υγρότοπο ακολουθεί την αλατότητα. Έτσι, σε γλυκά έως υφάλμυρα νερά αναπτύσσονται κυρίως καλαμιώνες και βλάστηση με αρμυρίκια, ενώ σε πιο αλμυρά νερά εμφανίζονται λιβάδια με βούρλα αλλά και αλόφιλη βλάστηση από μονοετή φυτά, όπως η αλμυρίδα. Στα ρέοντα και στάσιμα νερά του υγροτόπου ζουν χέλια και ψάρια των γλυκών νερών.

Η χερσόνησος της Κυνοσούρας και ο λόφος της Δρακονέρας είναι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, που διαθέτουν θαμνώδη, μεσογειακή βλάστηση μακί με κυρίαρχο είδος τον θάμνο Juniperus phoenicea. Στα διάκενα των θαμνώνων αναπτύσσεται πλούσια ποώδης βλάστηση, με κυρίαρχο είδος τη γαλαστοιβή. Στη χλωρίδα περιλαμβάνεται και το ενδημικό γεώφυτο Fritillaria obliqua subsp. obliqua, υποείδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το σύνθετο φυσικό περιβάλλον του Σχινιά και ιδιαίτερα ο υγρότοπος αποτελούν σημαντικό σταθμό στη μεταναστευτική πορεία των αποδημητικών πουλιών κοντά στην ακτογραμμή της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από εκατόν πενήντα είδη πουλιών, μερικά από τα οποία φωλιάζουν μόνιμα και κάποια επισκέπτονται το Σχινιά μόνο κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Το παράκτιο πευκοδάσος με κουκουναριές βρίσκεται μεταξύ του υγροτόπου και της θάλασσας, σε αμμώδη έκταση με αμμοθίνες, και είναι ένα από τα τρία δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα. Η κουκουναριά (Pinus pinea) με τη χαρακτηριστική κόμη που θυμίζει ομπρέλα, εξαπλώνεται κυρίως στα δυτικά του δάσους, ενώ προς τα ανατολικά συνυπάρχει με τη χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis), η οποία σταδιακά την αντικαθιστά. Το δάσος σήμερα εμφανίζει σημάδια γήρανσης συνεχίζει όμως η κουκουναριά να προσφέρει τον ίσκιο της στους επισκέπτες της παραλίας του Σχινιά που έρχονται για να κολυμπήσουν στη θάλασσα του αβαθή όρμου του Μαραθώνα. Στον αμμώδη βυθό του είναι παρούσα η ποσειδωνία (Posidonia oceanica), φυτό που αναπτύσσεται μόνο σε καθαρά νερά. Στα υποθαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας ζει και αναπαράγεται μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας πανίδας. Προς την βραχώδη πλευρά της Κυνοσούρας, αναπτύσσεται διαφορετική υποθαλάσσια βλάστηση με ανώτερα φύκη (φαιοφύκη, ροδοφύκη και χλωροφύκη).

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα
 
Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, 19007 Μαραθώνας Αττική
Τηλ. 22940/63911
Ε-mail: fdschinias@gmail.com
Web: www.npschiniasmarathon.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Υγροτόπων Αμβρακικού

Σκοπός του Φορέα είναι η διοίκηση και διαχείριση των περιβαλλοντικών στοιχείων και συνόλων της φύσης και του τοπίου της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού κόλπου. Το οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο που προσελκύει, λόγω της περιβαλλοντικής του μοναδικότητας, το ενδιαφέρον όχι μόνο της χώρας μας και της Ευρωπα’ι’κής Ένωσης, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Ο Αμβρακικός αποτελεί μια απο τις 11 υγροτοπικές περιοχές της χώρας μας που έχουν χαρακτηρισθεί ως “διεθνούς σημασίας” και προστατεύονται από τη διεθνή σηνθήκη RAMSAR.

Ο υγρότοπος του Αμβρακικού αποτελεί μια από τις 9 περιοχές της χώρας που περιλαμβάνονται στη σύμβαση της Βαρκελώνης ( σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση) και προστατεύεται από τη σύμβαση της Βέρνης (για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης) και τη σύμβαση της Βόννης (για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών της άγριας πανίδας).

Ο ρόλος του δεν είναι να διαχειριστεί απλά τον Αμβρακικό αλλά αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να διαμορφώσει μία διαφορετική συνείδηση των νέων ανθρώπων σχετικά με το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές. Ο Φορέας στέκεται φρουρός, γνωμοδοτεί, στηρίζει ενέργειες υπέρ του περιβάλλοντος, αποτρέπει εκείνες που το επιβαρύνουν και τίθεται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών.

Επικοινωνία:

fdamvraki
Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού 
Δημοτικό Κατάστημα Ανέζας, 47100 Άρτα
Τηλ: 26810 71919, Fax: 26810 23593
Email: foreas_amvrakikou@yahoo.gr
Web: www.amvrakikos.eu

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Υγροτόπων Στροφυλιάς-Κοτυχίου

fdstrofyliaΟ Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς έχει την ευθύνη της διαχείρισης του ομώνυμου Εθνικού Πάρκου στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου. Η περιοχή καλύπτει έκταση 136.640 στρεμμάτων και μοιράζεται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Στο τοπίο κυριαρχεί το νερό με τις λιμνοθάλασσες Άραξος, Πρόκοπος και Κοτύχι, το έλος Λάμια, καθώς και περιοχές που πλημμυρίζουν εποχικά. Στα δυτικά, ανάμεσα στους υγροτόπους και τους αμμολόφους της ακτής, απλώνεται το δάσος της Στροφυλιάς με τις κουκουναριές (Pinus pinea).

Το Εθνικό Πάρκο προστατεύεται ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας από τη σύμβαση Ραμσάρ και περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές του δικτύου «Φύση 2000», με τις δύο πρώτες να έχουν χαρακτηριστεί Ζώνες Ειδικής Προστασίας:

  • Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Αλυκή Λεχαινών (GR 2330009)
  • Λιμνοθάλασσα Καλόγριας, Δάσους Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας, Άραξος (GR 2320001)
  • Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, Μπρινιά (GR 2330006)
  • Παράκτια θαλάσσια ζώνη από ακρωτήριο Κυλλήνη έως Τούμπι – Καλόγρια (GR 2330007)

Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης και το Κέντρο Πληροφόρησης βρίσκονται στο Λάππα Αχαΐας.

Επικοινωνία:

fdstrofylia
Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Στροφυλιάς-Κοτυχίου 
Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών – Πύργου, 27052 Λάππα Αχαΐας
Τηλ.: 26930 31939, 31651, Φαξ: 26930 31959
Εmail: fdks@otenet.gr
Web: http://www.strofylianationalpark.gr

——————————————————————————————————————————————————-

ΦΔ Χελμού-Βουραϊκού

Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, συνολικής έκτασης περίπου 545.000 στρ. στη Β. Πελοπόννησο, εκτείνεται στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας και οριοθετείται από τους υδροκρίτες των ποταμών Βουραϊκού, Κράθι, Αροανίου και την παράλια ζώνη του Διακοφτού.

Στην περιοχή σημαντική είναι η παρουσία φυτών και ζώων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως σπάνια ή μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα είδη αυτά αποτελούν μέρος της παγκόσμιας βιολογικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου έχουμε την ηθική υποχρέωση να τα διαφυλάττουμε. Για την καλύτερη προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου, έχουν χαρακτηριστεί τέσσερις περιοχές προτεραιότητας, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο παρακολούθησης – NATURA 2000 – και είναι οι εξής:

  • το Όρος Χελμός και τα Ύδατα Στυγός (GR2320002),
  • το Φαράγγι του Βουραϊκού (GR2320003),
  • το Αισθητικό Δάσος των Καλαβρύτων (GR2320004) και
  • το Σπήλαιο των Καστριών (GR2320009)

Στις περιοχές αυτές, εφαρμόζεται πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης από τον Φ.Δ. Χελμού – Βουραϊκού που εδρεύει στα Καλάβρυτα, το οποίο αποσκοπεί στη διατήρηση και στην αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων και των άγριων ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και στη διατήρηση των ιδιαίτερων κοινωνικών και πολιτιστικών στοιχείων της τοπικής κοινωνίας.

Επικοινωνία:

Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού
Αγίου Αλεξίου 35, Καλάβρυτα 25001
Τηλ 26920 29140, Fax: 26920 29141
Email: fdxb@otenet.gr
Web: http://www.fdchelmos.gr