Μια καλή χρονιά είναι η φετινή για τα νεροχελίδονα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, καθώς το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης κατέγραψε αυξημένη παρουσία και αναπαραγωγική επιτυχία στους υγροτόπους της ευρύτερης περιοχής της Αλυκής Κίτρους.
“Εκτιμούμε ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν πάνω από σαράντα ζευγάρια νεροχελίδονα, ενώ επιβεβαιώθηκε και η αναπαραγωγική τους επιτυχία, αφού καταγράψαμε πάνω από δέκα νεοσσούς», αναφέρει η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Εύα Κατράνα.
Τη φετινή χρονιά τα ζευγάρια των νεροχελίδονων έδειξαν… ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναπαραχθούν στο νότιο τμήμα των υγροτόπων της Αλυκής Κίτρους. Πρόκειται για την περιοχή όπου υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία του παραθεριστικού οικισμού «Ολυμπιάδα». Σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά θα καταστραφεί μία πολύ σημαντική υγροτοπική έκταση που αποτελεί ενδιαίτημα για πολλά είδη πουλιών και άλλους οργανισμούς. Για το λόγο αυτό ήδη έχουν προσφύγει στο ΣτΕ περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκειμένου να σταματήσει η κατασκευή του οικισμού.
Το νεροχελίδονο είναι «είδος χαρακτηρισμού» για την περιοχή, δηλαδή ένα από τα είδη εξαιτίας των οποίων κηρύχθηκε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000. H περιοχή μας φιλοξενεί περισσότερο από το 1% του αναπαραγόμενου πληθυσμού στην Ευρώπη. Είναι παρυδάτιο, μεταναστευτικό είδος που ξεχειμωνιάζει στη τροπική Αφρική. Στην Ελλάδα έρχεται τα καλοκαίρια για να φωλιάσει.