Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 το απόγευμα και ενώ το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στη λουρονησίδα της λιμνοθάλασσας Λογαρού «περιοχή Αετός», έπεσε πάνω σε σανίδες με καρφιά, οι οποίες δεν ήταν ορατές καθώς ήταν τοποθετημένες μέσα σε λακκούβες με νερό. Τα μπροστινά λάστιχα του αυτοκινήτου καταστράφηκαν και αυτό είχε ως συνέπεια το αυτοκίνητο προσωρινά να ακινητοποιηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή την προηγούμενη ημέρα, δηλ την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με το φύλλο καταγραφών των φυλάκων του Φορέα, διαπιστώθηκαν τουλάχιστον δύο περιστατικά λαθροθηρίας με χρήση βάρκας και μάλιστα οι επιβαίνοντες εξύβρισαν χυδαία τους φύλακες-επόπτες του Φορέα. Επειδή παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, παύουν να είναι απλές συμπτώσεις και πρόκειται για εσκεμμένες ενέργειες κάποιων που για τους δικούς τους «γνωστούς» λόγους ενοχλούνται και αντιδρούν.
Με την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης η πολιτεία αποφάσισε να προστατεύσει και να παρακολουθεί τα μοναδικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής, όμως τα περιστατικά αυτά γεννούν ερωτηματικά.
Διερωτόμαστε λοιπόν:
1. Ο μοναδικός φυσικός πλούτος του Αμβρακικού είναι κοινό αγαθό ή αντικείμενο προνομιακής και ασύδοτης εκμετάλλευσης λίγων;
2. Οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής, ανεξάρτητα από το πόσο είναι «δεμένοι» με τον Αμβρακικό επιθυμούν την προστασία και ανάδειξή του;
3. Πιστεύουμε ότι η αειφορική διαχείριση της περιοχής αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και εργαλείο για ανάπτυξη;
Οι απαντήσεις του καθενός από εμάς στα ερωτήματα αυτά αλλά και οι προτάσεις για βελτίωση του τρόπου φύλαξης, προστασίας και διαχείρισης θα βοηθήσουν σημαντικά την κοινωνία να διατηρήσει ένα διεθνούς σημασίας οικοσύστημα προς όφελος όλων. Οι δολιοφθορές και απειλές εναντίων ανθρώπων που με ιδιαίτερη προσπάθεια προστατεύουν ένα κοινό αγαθό, εμποδίζουν μια σπουδαία συλλογική προσπάθεια.