Αλόννησος, 22/10/2010
Ένας ενήλικος σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea) αναστάτωσε και παράλληλα χαροποίησε τα παιδιά που έπαιζαν αμέριμνα στο αυλή του Δημοτικού Σχολείου Αλοννήσου το απόγευμα της Πέμπτης της 21ης Οκτωβρίου. Ο απρόσμενος επισκέπτης ήταν αφυδατωμένος και ιδιαίτερα αδύναμος. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΑΒΣ φρόντισε αρχικά να συλλέξει το άτυχο πουλί και μερίμνησε για την αποκατάσταση της υγείας του. Δυστυχώς όμως, για το συγκεκριμένο άτομο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανακτήσει τις δυνάμεις του…και το ταξίδι της μετανάστευσης τελείωσε με τελευταίο σταθμό την Αλόννησο.
Κάθε χρόνο κατά τους φθινοπωρινούς μήνες στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου παρατηρούνται διαφορετικά είδη ερωδιών, οι οποίοι συχνά μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές. Η μετανάστευση των πτηνών, αν και συχνά γοητεύει τους ανθρώπους, είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη για τα πτηνά και συχνά υπάρχουν απώλειες στους πληθυσμούς όλων των μεταναστευτικών ειδών των πτηνών από φυσικές αίτιες. Η εξάντληση είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους για την απώλεια ατόμων κατά τη μετανάστευση.
Ο σταχτοτσικνιάς είναι ο μεγαλύτερος ερωδιός που συναντάται στην Ελλάδα και μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στη χώρα μας. Φωλιάζει σε αποικίες και φτιάχνει τη φωλιά του κοντά στο νερό πάνω σε μεγάλα δέντρα ή σε καλαμιές.
Ο σταχτοτσικνιάς είναι ιδιαίτερα κοινωνικό είδος και παρατηρείται σε κάθε τύπο υγροτόπου με υφάλμυρο ή γλυκό νερό. Συχνότερα παρατηρείται στα αβαθή τμήματα των υγροτόπων, όπου και αναζητάει την τροφή του. Η χαρακτηριστική κορμοστασιά του σώματός του, με τα μακριά και λεπτά πόδια και τον μακρύ και ευλύγιστο λαιμό του, τον βοηθάνε στην εύρεση της λείας. Τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια αλλά και με ασπόνδυλα ή μικρά αμφίβια.
Ρίκα Μπίσα, Βιολόγος – M.sc. Περιβαλλοντολόγος Φορέας Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ