Κερκίνη ο υγροβιότοπος

ΜΜΕ

Στο φυσικό περιβάλλον της Κερκίνης έχουν καταγραφεί περισσότερα από 620 ειδη φυτών . Επιπλέον εκτός από τις περιοχές της υδρόβιας βλάστησης υπάρχουν και πολλά δασικά οικοσυστήματα .Στη λίμνη υπαρχουν φυτα όπως νεροκαστανο. νούφαρο , μαρσιλεα ,ποταμογειτονας ,μυριοφυλλο ,σαλβινα κ.λπ.

Όμορφη περίοδος τέλος καλοκαιριού-φθινόπωρο

Αυτή η εποχή είναι όμορφη όλη η περιοχή είναι γεμάτη χρώματα και αγριολούλουδα και όλοι οι λόφοι καλύπτονται από ανεμώνες ,ασφοδέλους και άλλα λουλουδια. Δημιουργούν μια πανέμορφη εικόνα χειμώνα καλοκαίρι και η περιοχή είναι όλες τις εποχές με διαφορετικά χρώματα και αρώματα. Τα θυμάρια και τα αλλά διάφορα βότανα ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν τις πεταλούδες ,υπάρχουν οι ορχιδέες που προκαλούν και στα βουνά ευδοκιμούν βρύα και λειχήνες που διακοσμούν μόνιμα τα δένδρα και τους βράχους .

Τί άλλο υπάρχει

Εκτός από τα πουλιά η λίμνη Κερκίνη φιλοξενεί πολλά είδη ζώων και ψαριών αμφίβιων ερπετών και θηλαστικών αλλά η τεράστια πλειονότητα της πανίδας είναι τα ασπόνδυλα και ειδικά τα έντομα .Έχουν καταγραφεί πάνω από 1000 είδη εντόμων στην προστατευμένη περιοχή με τρία νέα είδη για την επιστήμη και πάνω από 50 για την Ελλάδα. Επίσης φιλοξενούνται πολλά ενδιαφέροντα είδη σαρανταποδαρουσών, χιλιοποδαρουσων και αραχνών και εντυπωσιακός Argiope bruennichi και ένα είδος σκορπιού .

Πεταλούδες πάνω από 120 είδη

Στα μέσα του χειμώνα εμφανίζονται μονο τις πιο θερμές μέρες αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκονται παντού άφθονες και γοητευτικές .Την νύχτα μπορούν οι επισκέπτες να συναρτήσουν πάνω από 350 είδη νυχτοπεταλούδας και να χαρούν την ομορφιά τους .Ο υδροβιότοπος της Κερκίνης έχει ακόμη 47 είδη ακριδών και τριζονιών πολλά είδη από λιβελουλες, σκαθάρια ,μύγες πολλές μέλισσες και σφήκες περιοχή προσφέρεται για εξερεύνηση από ερασιτέχνες και έμπειρους εντομολόγους επειδή έχει καταμετρηθεί μικρός αριθμός .

Πολλά είδη ψαριών 31 συνολικά

Το μέγεθος των ψαριών στη λίμνη Κερκίνη είναι από τα πολλή μικρά κουνουποψαρα μέχρι τον τεράστιο γουλιανό και αποτελούν τροφή για μεγάλο αριθμό ψαροφάγων πουλιών .Στη λίμνη Κερκίνη υπάρχουν ένας μεγάλος αριθμός αμφίβιων 8 είδη βατράχων και φρενών ανάμεσα τους και ο ελκυστικός πρασινοφρυνος και ο σπάνιος πηλοβάτης όπως επίσης η κιτρινομπομπινα ,ο δενδροβατραχος ο ελληνικός βάτραχος και η σαλαμάνδρα .

Εντοπίστηκαν 10 είδη σαύρας και 12 είδη φιδιών

Έχουν εντοπιστεί στη περιοχή της λίμνης Κερκίνη πολλά είδη ερπετών γραικοχελωνα και η ανυχοχελωνα συναντιόνται στους προποδες των βουνών ενώ στα σημεία συγκέντρωσης του νερού έχουμε πολλές ποταμοχελωνες και βαλτοχελωνες .Υπάρχουν ακόμη πολλά είδη σαύρας, σαμιαμίδι το όμορφο τρανοσαυρο και πρασινόμαυρο όπως και η εντυπωσιακή φιδοσαυρα που μοιάζει με φίδι αλλά είναι τελείως ακακη .Ανάμεσα στα είδη διάφορα των φιδιών το πιο ασυνήθιστο είναι το ερημοφιδο ενώ ξεχωριστό είναι και το λεπτοκαμωμένο και κομψά διακοσμημένο σπιτοφιδο . Ακόμη ζουν στην περιοχή το αγιοφιδο , ο λαφιτης ,το νεροφιδο , ο μαύρος ζαμενης και πολλά ακόμη είδη που τα συναντούμε στη ευρύτερη περιοχή.

Υπάρχουν και φιλοξενούνται στη Κερκινη πανω από 1000 νεροβουβαλοι

Εδώ υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός νεροβουβαλων στην Ελλάδα με το αργό τους βάδισμα την αγάπη τους για την λάσπη και το νερό και το μεγάλο μέγεθος τους είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής .Στα δάση κοντά στην περιοχή υπάρχουν χαριτωμένοι σκίουροι επίσης αν είναι τυχερός ο επισκέπτης μπορεί και να συναντήσει ζαρκάδια και κοντά στο σούρουπο αλεπούδες και λαγούς είναι πιθανό να δει αγριόγατες σκαντζόχοιρους και κουνάβια .Στα βουνά επίσης ζουν ακόμη αγριόχοιροι και μικρές ομάδες λύκων και τσακαλιών .Ένα ακόμη μικρο και ασυνήθιστο θηλαστικό είναι ο μικροτυφλοποντικας που ζει στην βορειοανατολική πλευρά της λίμνης Η πλειοψηφικά των θηλαστικών είναι νυχτερίδες ποντίκια αρουραίοι και μυγδαλιδες .

10.000 πουλιά φιλοξενούνται στην Κερκίνη

Στα τέλη του καλοκαιριού μαζί με τα νεογέννητα ο αριθμός αυξάνεται στις 20.000 ενώ το χειμώνα είναι πάνω από 30.000 κυρίως πάπιες και μπορείς άνετα να παρατηρήσεις 18 είδη .Εκτός από τις πάπιες υπάρχουν επίσης 3-4 είδη χήνες και πιθανόν 3 είδη κύκνων της Ευρώπης .Για τους δυτικοευρωπαίους επισκέπτες μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μικρός αριθμός από καλούδια φερεντινια και βαλτοπαπιες . Εξίσου ενδιαφέρον δείχνουν οι επισκέπτες και στο μεγάλο αριθμό από καπακλη και στα τεράστια κοπάδια από γκισαρι .Στην αρχη της Άνοιξης η λίμνη Κερκίνη φιλοξενεί εκατοντάδες σαρσελες που κάνουν στάση καθώς αποδημούν για το βορρά .Άλλοι χειμερινοί επισκέπτες είναι οι στικταετοι τα φοινικόπτερα και περιστασιακά γερανοί η ακόμη και μαύροι πελαργοί .Επειδή οι μαύροι πελαργοί και ο κοινός πελαργός αναπαράγονται εδώ είναι πιο εύκολα να τους δούμε κατά τους θερινούς μήνες του έτους .Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι δεν υπάρχουν στικταετοι στη θέση τους όμως έρχονται για να αναπαραχθούν οι κραυγαετοι .Άλλοι αετοί που αναπαράγονται εδώ είναι ο χρυσαετος ,ο φιδαετος, ο σταυραετός και ο θαλασσαετός είναι εύκολο να τους παρατηρήσεις την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι Ιούλιο και Αύγουστο .Ο υγροτοπος την ανοιξη η νωρίς το καλοκαίρι προσφερει9 κατοικια και σε μικρότερα αρπακτικά όπως τσίφτες διπλοσαινα σαινα και πετρίτες που αναπαράγονται εδώ και είναι τα πιο κοινά αρπακτικά, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δείτε μαυροκιρκινεζα και μαυροπετριτες καθως περνου ταξιδευοντας συχνα σε μεγάλους αριθμούς .Ο υγροτοπος είναι πολύ γνωστός για την λαγγονα και τον αργυροπελεκανο που αναπαράγονται και έχουν μόνιμη παρουσία στη λίμνη .Επίσης και ένας μεγάλος αριθμός πουλιών αναπαράγονται σε μικτές αποικίες στο παραποτάμιο δάσος όπως ο λευκοτσικνιας ο σταχτοτσικνιας ο πορφυροτσικνιας ο νυχτοκορακας η χουλιαρομυτα η χαλκοκοτα και σε αλλά μέρη γύρω από την λίμνη ο ομικροτσικνιας η σκουφοβουτηχτρα και το ναβοβουτηχταρι .Η ομορφια των πουλιων στη λίμνη Κερκίνη είναι εκπληκτική , σχεδόν απερίγραπτη και η εμπειρία πραγματικά ανεπανάληπτη .

Ο υγροτοπος έχει μεγάλη ποικιλία από πουλιά.

Μελισσοφάγοι, τσαλαπετεινοί και συκοφάγοι γεμίζουν τον τόπο με τα χρώματα τους και το όμορφο τραγούδι τους ενώ 4 είδη αετομάχων ανάμεσα τους και ο παρδαλοκεφαλας αναπαράγονται εδώ .Σε διάφορα μέρη της περιοχής βρίσκονται 7 με 8 είδη από παπαδιτσες όπως σακουλοπαπαδιτσα και ο κλειδωνας .Μια ποικιλία από τσιριβακους όπως ο κοκκινοτσιροβακος , ο ψαλτοτσιροβακος. Η λιοστριτσιδα και η ωχροστριτσιδα μπορούν να παρατηρηθούν σε χαμηλότερους θαμνοτοπους, ενώ η τσιχλοποταμιδα, η βαλτοποταμιδα και το ψευτοαηδονι με τις φωνές τους αποτελούν πραγματική διασκέδαση για τους επισκέπτες .

Σε όλη την προστατευμένη περιοχή κοντά στη λίμνη είναι εύκολο να δείτε σιρλοτσιχλονο αμπελουργο και τσιφτα , ενώ ο Βλάχος και το βουνοτσιχλονο είναι συνήθως ψηλά στα βουνά Αλλά είδη που αξίζει κανείς να προσέξει είναι η ασπροκωλα, ο καλαμοκανας, το τρυγόνι τα διάφορα είδη δρυοκολαπτών. Ο νανομυγοχαφτης, ο βλαχοτσομπανακος. Ο πετροκοτσιφας, ο γαλαζοκοτσιφας και τα αποδημητικά αγιοπουλια κυρίως το δεύτερο μισό του Μαΐου .Το γιδοβυζι και 6 είδη από κουκουβάγιες σας κρατάνε συντοφια μετά την δύση του ηλίου ο γκιώνης παρόλο που δεν είναι μόνιμος κάτοικος αναπαράγεται εδώ και είναι πολύ συνηθισμένος στα χωριά ο μπούφος είναι επίσης μόνιμος κάτοικος αλλά σπάνιος .

Καλό είναι να γνωρίζει ο επισκέπτης

-Ο υγροποπος Κερκίνη έχει ανακηρυχτεί Εθνικό Πάρκο

-Είναι από τους 10 υγροτοπους Διεθνούς σημασίας της Ελλάδας σύμφωνα με την σύμβαση Ramsar περιλαμβάνεται στο δίκτυο περιοχών Φύση 2000 Natura 2000συμφωνα με την οδηγία 92/43/ ΕΟΚ και είναι περιοχή ειδικής προστασίας σύμφωνα με την οδηγία 79/409/ΕΟΚ και σημαντική για τα πουλιά(ΙΒΑ)

-Σχεδόν όλα τα σπονδυλωτά είδη που συναντάμε στη λίμνη περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι και ΙΙ της σύμβασης της Θέρμης( για την προστασία της αγρίας ζωης και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης)

-Πολλά από τα αποδημητικά είδη πουλιών προστατεύονται επίσης από την σύμβαση της Βόννης,( για την διατήρηση των αποδημητικών ειδών που ανήκουν στην άγρια πανίδα )

-Στη λίμνη Κερκίνη βρίσκονται οι μικτές αποικίες 10 ειδών πουλιών από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη λόγω του μεγάλου αριθμού και της σπανιότητας τους .

-Είναι από τους πλουσιότερους υγροτοπους της Ελλάδας από ηθολογική άποψη

-Είναι από τις παραγωγικότερες σε ψαριά λίμνες στην Ελλάδα . Η ιχθυοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει και ορισμένα ενδημικά είδη και υποείδη

Δείτε το φωτογραφικό υλικό

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZEZkIOlroM0]

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.