Θετικό πρόσημο παρά την έλλειψη χρημάτων, ΦΔ ΕΘΠ Ζακύνθου

Φορείς διαχείρισης

Στον απολογισμό της φετινής χρονιάς προχώρησε ο πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, Δρόσος Κουτσούμπας, ο οποίος υπογράμμισε πως παρά τις ελλείψεις που σημειώθηκαν σε προσωπικό και χρήματα, εντούτοις υπάρχει θετικό πρόσημο.

“Η επισκεψιμότητα της χελώνας και οι φωλιές αυξήθηκαν κατά 20% φέτος, σε σχέση με το 2008 και με το 2009. Σε βάθος 25ετίας είμαστε κάτω από το μέσο όρο, όμως αυτό οφείλεται σε διάφορους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι η ρύπανση των θαλασσών και οι φυσικοί εχθροί της χελώνας. Συμπερασματικά, η χρονιά πήγε καλά. Αν δεν είχαμε τα προβλήματα με το προσωπικό και με τα χρήματα, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Επισημαίνω ότι όλοι οι Φορείς Διαχείρισης στην Ελλάδα αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα, δεδομένου ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Με δική μου παρέμβαση πήραμε 600.000 ευρώ από το ΕΠΕΡΑ και έτσι εφαρμόσαμε τα διαχειριστικά μέτρα στις παραλίες ωοτοκίας. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Πάρκου, διότι βοήθησε αγόγγυστα στη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών. Στην παρούσα φάση, συντάσσεται ένα τεχνικό δελτίο, το οποίο συγκεκριμενοποιεί τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουμε τα επόμενα πέντε χρόνια (2010-2015). Σημαντικό θέμα για μας είναι η έρευνα και εκεί θα δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το Πάρκο είναι… ευλογία για τη Ζάκυνθο, διότι αρκετοί τουρίστες έρχονται στο νησί, επειδή υπάρχει η χελώνα καρέτα-καρέτα” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει εξέλιξη σε ό,τι έχει να κάνει με τα αντισταθμιστικά οφέλη, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για το ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι χρειάζονται κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει αυτή τη στιγμή.

Πρόσθεσε, όμως, ότι μέσα από το ΕΠΕΡΑ διεκδικούνται πόροι, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εκμίσθωση γης, κάτι που σημαίνει ότι όσοι διατηρούν οικόπεδα στις προστατευόμενες περιοχές θα λαμβάνουν ένα οικονομικό αντίτιμο, σε περίπτωση που το Πάρκο χρειαστεί την περιουσία τους για να εγκαταστήσει φυλάκια.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαγκωματιές που παρατηρήθηκαν φέτος σε κάποιες νεκρές χελώνες, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε ότι ορισμένες είχαν δεχτεί επίθεση από φώκιες, όμως διευκρίνισε πως ο θάνατός τους ενδεχομένως να είχε προέλθει νωρίτερα από την προπέλα κάποιου σκάφους.

“Είναι προφανές ότι οι χελώνες αντιμετωπίζουν πολλούς φυσικούς εχθρούς, όπως είναι οι φώκιες. Ταυτοποιήθηκαν κάποια περιστατικά, όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο θάνατος προήλθε πριν ή μετά την επίθεση από τις φώκιες. Θεωρώ πως αν υπήρχε θαλάσσια φύλαξη, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Παρά τα προβλήματα, όμως, έγιναν περιπολίες” σημείωσε ο πρόεδρος του Πάρκου.

Τέλος, ο ίδιος γνωστοποίησε πως η ημερίδα για τον καταδυτικό τουρισμό (αυτή ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους), θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές της νέας χρονιάς.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.