30 χρόνια Δίκτυο Natura 2000

ΔΤ ΦΔ Εθνικού Δρυμού Παρνασού

2 εκδηλώσεις εορτασμού της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή τον εορτασμό για τα τριάντα (30) χρόνια από τη δημιουργία του ευρωπαϊκού, οικολογικού δικτύου NATURA 2000 (21/05- Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000), ολοκλήρωσε με επιτυχία δύο εκδηλώσεις στην περιοχή χωρικής αρμοδιότητάς του, την Κυριακή 22-05-2022.

Συγκεκριμένα, η μια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πανέμορφο πλατανόδασος Μεξιατών. Προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης συνόδευσε τα μέλη της τοπικής Μ.Κ.Ο. “Όμιλος Φίλων του Δάσους” και του Συλλόγου Γυναικών Μεξιατών σε πεζοπορική διαδρομή σε ένα από τα ιστορικότερα, ομορφότερα και πλουσιότερα σε βλάστηση παρόχθια δάση σε όλη την Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Μεξιάτες και ακουμπάει στον Σπερχειό ποταμό. Στο τέλος της διαδρομής οι συμμετέχοντες, στους οποίους δόθηκαν σνακ και νερό, είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν την σκιά από τα θεόρατα πλατάνια καθώς και τα δροσερά νερά της πηγής Κεφαλόβρυσο, στο χωριό Μεξιάτες.

Η άλλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο στη θέση Περδικόβρυση Παρνασσού. Προσωπικό του Παραρτήματος Αμφίκλειας της Μονάδας Διαχείρισης συνόδευσε μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας και του Επιμορφωτικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμφίκλειας σε μια διαδρομή γεμάτη μαυρόπευκα (Pinus nigra, τα δάση της οποίας συνιστούν τύπο οικοτόπου προτεραιότητας) η οποία καταλήγει σε μια έκταση μικτού δάσους από μαυρόπευκα και

έλατα (Αbies cephalonica, της οποίας τα δάση που συναντάμε στη Στερεά Ελλάδα αποτελούν το βορειότερο όριο εξάπλωσής τους). Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και αναμνηστικά

Τέλος, το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, πέρα από τα προστατευόμενα είδη της περιοχής αρμοδιότητάς του, για το θεσμό του Δικτύου Natura 2000 και το Σύστημα Διακυβέρνησης Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας.

Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η δημιουργία του δικτύου βασίστηκε στις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση: την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK), και την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK). Οι προστατευόμενες περιοχές που χαρακτηρίζονται βάσει των δύο αυτών Οδηγιών συγκροτούν το δίκτυο Natura 2000. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται υποβάθμιση οικοτόπων ή όχληση ειδών σε αυτές τις περιοχές, να θεσπίσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης και να παρακολουθούν την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Αρμόδιες για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.