ΑΚΟΥΩ – ΑΓΓΙΖΩ – ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ»: ένα Mουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης στο Ζαγόρι

ΔΤ ΦΔ Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ΔΤ ΦΔ Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού

Την Κυριακή 06/06/2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο πρώτος από τους συνολικά πέντε μουσειοπαιδαγωγικούς περιπάτους στην περιοχή του Ζαγορίου του προγράμματος «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι». Συγκεκριμένα, η δράση απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης και υλοποιείται από το Οικομουσείο Ζαγορίου με την ευγενή υποστήριξη και χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο πλαίσιο μιας ερμηνευτικής ξενάγησης που περιλάμβανε έναν ηχοπερίπατο «in situ» επιλέχθηκαν τρία πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου εκτυπωμένα σε τρισδιάστατες μακέτες (Γεφύρι Κόκκορου, Γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα και το Γεφύρι του Μύλου στους Κήπους), εύκολα προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης. Οι 3D απεικονίσεις της γεωμορφολογίας της διαδρομής και των γεφυριών έδωσαν τη δυνατότητα μέσω της αφής, να γίνουν αντιληπτά στα άτομα με προβλήματα όρασης τα μεγάλης κλίμακας μνημεία.

Στη δράση συμμετείχαν τόσο μη βλέποντες, όσο και βλέποντες, μιας και ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της δράσης είναι η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

Η ομάδα του Οικομουσείου, μαζί με την ομάδα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ο οποίος συμμετείχε στο Πρόγραμμα στο πλαίσιο των δράσεων του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, τον Ιάσωνα Πανταζή από το Κέντρο Καινοτομίας Fab – Lab Ιωαννίνων και το Δημήτρη Καραγεώργο, ο οποίος συντόνισε τον ηχοπερίπατο, καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και τους ενημέρωσαν για τη διεξαγωγή του Προγράμματος. Πριν από τη διάσχιση των γεφυριών, προτάθηκε στους βλέποντες συμμετέχοντες να κλείσουν τα μάτια τους με ατομικές μάσκες, ως προσομοίωση της εμπειρίας των μη βλεπόντων. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα γεφύρια, περιεργάστηκαν τις μακέτες και ενημερώθηκαν από τη μουσειοπαιδαγωγό, Έλενα Ζιάβρα, για την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε γεφυριού και στο τέλος αποτύπωσαν τις σκέψεις και εμπειρίες τους σε χαρτί.

Στην ξενάγηση συντέλεσε και η ομάδα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου η οποία πραγματοποίησε μια μικρή διαδρομή ερμηνείας του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου, δίπλα στο νερόμυλο των Κήπων, παρέχοντας στους συμμετέχοντες πληροφορίες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν, να μυρίσουν και να αναγνωρίσουν διάφορα είδη αντιπροσωπευτικών φυτών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να αποδώσουμε στο Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ζαγόρι και στην εταιρεία ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. για την ευγενή χορηγία και παραχώρηση των νερών. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως το Παραδοσιακό Ζαγορίσιο Φύλλο και την εταιρεία Α&Σ ΧΑΒΕΛΑΣ ΟΕ για τη χορηγία και παραχώρηση τοπικών προϊόντων, τα οποία ευχαριστηθήκαμε δεόντως όλοι μας. Επίσης, ευχαριστούμε τη Μαριλένα Γκόνη, η οποία κάλυψε φωτογραφικά τη μουσειοπαιδαγωγική μας δράση.

Το Οικομουσείο Ζαγορίου σας ευχαριστεί για τη συμμετοχή σας στον πρώτο εκπαιδευτικό περίπατο και ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους επόμενους τέσσερις περίπατους που θα ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα. Παραμείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα  και στα κοινωνικά μας δίκτυα για να ενημερώστε για τα νέα μας.