Κατά 20% μειώθηκε η φωλεοποίηση της χελώνας

ΜΜΕ
Της Μαριλένας Παπαδάτου

Απολογισμός του φετινού καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, με ειδική αναφορά, όπως είναι φυσικό, στα στοιχεία που αφορούν την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η φωλεοποίηση της χελώνας στις παραλίες της Ζακύνθου, μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ακολουθώντας όμως την αντίστοιχη πτωτική τάση στον αριθμό των φωλιών, που υπήρξε και σε όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου Δρόσσος Κουτσούμπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ?Ε- αναφέρθηκε στα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, κάνοντας ειδική αναφορά στην μείωση του αριθμού των φωλιών, που είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλες ακτές της Μεσογείου.

Η ενημέρωση για την περίοδο ωοτοκίας, έγινε τόσο από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Πάρκου, όσο και από την εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ Αρχέλων.

«Παρουσιάζεται μια μείωση, τόσο στον αριθμό των χελωνών, όσο και στην φωλεοποίηση που υπάρχει στη Ζάκυνθο, σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση αγγίζει το 20% και ακολουθεί το πρότυπο που υπάρχει και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Αυτό που μας κάνει λιγότερο απαισιόδοξους, είναι πως η μείωση που καταγράφεται σε άλλες ακτές της υπόλοιπης Ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερη και φτάνει ακόμη και το 60%» ανέφερε ο Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυναμική όλων των πληθυσμών που ζουν στη Μεσόγειο, αφού η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αλλάξει τις συνθήκες που επικρατούν στην συγκεκριμένη θάλασσα.

Αν και η περίοδος ωοτοκίας ολοκληρώθηκε, το επιστημονικό προσωπικό του Πάρκου, συνεχίζει να εξετάζει τα δεδομένα, προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Οι χρηματοδοτήσεις

Μια σημαντική ανακούφιση για την λειτουργία του φορέα διαχείρισης, αφορά την έναρξη της χρηματοδότησης του Θαλάσσιου Πάρκου από το πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ. Ήδη, μέσα από τις πρώτες εκταμιεύσεις, αποπληρώθηκαν εδώ και δύο μήνες οι μισθοί του προσωπικού ενώ έγινε έστω και καθυστερημένα η πρόσληψη των 18 εποχιακών εργαζομένων που ασχολούνται με την φύλαξη και την ενημέρωση στα όρια του βιοτόπου.

Ο Πρόεδρος του φορέα, ανέφερε πως έστω και από τις 15 Ιουλίου οπότε και ξεκίνησε να εργάζεται, το προσωπικό αυτό προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες και συμπλήρωσε πως ειδικά φέτος το εποχιακό προσωπικό καλύφθηκε από πολλούς πτυχιούχους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, ήταν η διάθεση πόρων για μια σειρά από δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα του φορέα, όπως για παράδειγμα η έκδοση ενημερωτικού υλικού, η αναβάθμιση των σημείων ενημέρωσης και η δημιουργία άλλων.

Στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο ακόμη, έγινε συζήτηση για την συνεργασία του ΕΘΠΖ με το Δήμο ή την Περιφέρεια, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις ένταξης έργων, στο πρόγραμμα «Ειδικές Μελέτες διαχείρισης και αποκατάστασης περιοχών Natura» που πρόσφατα προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

«Το Πάρκο μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία του, σε συνεργασία όχι μόνο με φορείς του νησιού αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας» τόνισε ο Πρόεδρος του Πάρκου.

Συνεργασία με άλλους φορείς διαχείρισης

Στην τελευταία συνεδρίαση του φορέα διαχείρισης, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει την συνεργασία με άλλους φορείς διαχείρισης της χώρας, οι οποίοι μάλιστα συμμετέχουν και στο δίκτυο που έχει συσταθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Μια από τις προτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και συγκεκριμένα, από τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά, αφορούσε την συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης της λίμνης των Πρεσπών ακόμη και στον τομέα των εκπαιδευτικών εκδρομών από μαθητές ή άλλους.

Αναμένονται οι υπογραφές για το πρόγραμμα για τους αγρότες του ΕΘΠΖ

Σε εκκρεμότητα τέλος, βρίσκεται η έναρξη του προγράμματος, που είχε κατά το παρελθόν εξαγγελθεί από τη διοίκηση του Πάρκου και αφορούσε την χρηματοδότηση προγραμμάτων επιδότησης καλλιέργειας σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων του ΕΘΠΖ. Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως εκκρεμεί η υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την έναρξη του μέτρου και δεσμεύτηκε πως μόλις υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτά θα ανακοινωθούν.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.