Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Υγρότοποι και κλιματική αλλαγή

Δελτία Τύπου ΦΔ

Μεταξύ των πιο ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές οικοσυστημάτων στη χώρα μας περιλαμβάνονται τα δέλτα και οι εκβολές των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα. Τα παράκτια αυτά υγροτοπικά συστήματα αναμένεται να επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με επιστημονικές πηγές, η άνοδος της στάθμης ακόμη και κατά μερικά εκατοστά αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αλατότητας στους υγροτόπους και την αύξηση της έκτασης των υφάλμυρων υδάτων, με συνέπειες τόσο στη βιοποικιλότητα της περιοχής, όσο και στις ανθρώπινες λειτουργίες στην περιοχή και στους οικισμούς.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα συμμετέχει στον εορτασμό, στις 2 Φεβρουαρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων, η θεματολογία της οποία επικεντρώνεται για φέτος στην κλιματική αλλαγή, πραγματοποιώντας δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Μαλγάρων, σε συνεργασία με το Δήμο Αξιού.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων για φέτος έχει ως τίτλο «Φροντίζοντας για τους υγροτόπους: μια απάντηση για την κλιματική αλλαγή». Οι υγρότοποι συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ισορροπία του γήινου οικοσυστήματος και στην άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, καθώς φιλτράρουν και καθαρίζουν το νερό, προστατεύουν τις όχθες από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα, συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος, που γίνεται πιο ήπιο, ενώ επίσης «παγιδεύουν» μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, τόσο διοξειδίου του άνθρακα, όσο και μεθανίου.

Παρά τις πολύτιμες αυτές λειτουργίες τους οι υγρότοποι έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ευάλωτα οικοσυστήματα στις κλιματικές αλλαγές, εξαιτίας των κακών πρακτικών διαχείρισής τους (πχ. αποξήρανση για δημιουργία γεωργικών εκτάσεων, δημιουργία φραγμάτων, ρύπανση). Μάλιστα, τον τελευταίο αιώνα έχει χαθεί περίπου το 60% των υγροτόπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στους υγροτόπους, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, της μείωσης των βροχοπτώσεων, της αύξησης των πλημμυρικών φαινομένων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για προστασία των υγροτόπων.

Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ομοτ. καθηγητής Θεμιστοκλής Κουιμτζής, απευθύνει έκκληση τόσο στους αρμόδιους φορείς , όσο και στους κατοίκους της περιοχής και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες προστασίας του Εθνικού Πάρκου και να αποφεύγουν τις παράνομες δραστηριότητες που επιβαρύνουν και υποβαθμίζουν τον υγρότοπο, όπως είναι το μπάζωμα, η ρίψη σκουπιδιών και το παράνομο κυνήγι.

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού -Λουδία-Αλιάκμονα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Πληροφορίες: Λία Παπαδράγκα
2310 794811, press@axiosdelta.gr
Χαλάστρα, 1 Φεβρουαρίου 2010
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.