Νεκροί πελεκάνοι

Δελτία Τύπου ΦΔ

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 ο Φορέας Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης (Φ.Δ.) ειδοποιήθηκε από υπαλλήλους του Δασαρχείου Λαγκαδά για την εύρεση νεκρών πελεκάνων στην περιοχή της Νυμφόπετρας. Το προσωπικό του Φ.Δ. εντόπισε συνολικά 7 πτώματα πελεκάνων, από τα οποία τα 4 ήταν σε προχωρημένη σήψη (Εικ. 1, 2, 3). Τα υπόλοιπα τρία πτώματα μεταφέρθηκαν αμέσως στην Κτηνιατρική Κλινική του ΑΠΘ για τις απαραίτητες εξετάσεις από την κ. Γεωργοπούλου Γιάννα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Πτηνών).

Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 παραλάβαμε τις ακτινογραφίες των πτωμάτων από το Τμήμα Παθολογίας Πτηνών, οι οποίες έδειξαν ότι τα δύο από τα τρία πουλιά έφεραν σκάγια (Εικ. 4 και Εικ. 3). Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο πυροβολισμός των πτηνών δεν αποτέλεσε το κύριο αίτιο θανάτωσής τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η θήρευση του πελεκάνου είναι παράνομη καθώς αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 147/2009.

Δείγματα των πτωμάτων έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω μικροβιολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές αίτιο θανάτου.

Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.