Συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Λαγκαδά για την διαχείριση φωλιών Λευκοπελαργών (Ciconia ciconia) στην Προστετευόμενη Περιοχή

Δελτία Τύπου ΦΔ

Για μια ακόμα χρονιά η συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης (Φ.Δ.) και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Λαγκαδά ήταν εποικοδομητική και αποτελεσματική.

Βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουν συνάψει οι δύο υπηρεσίες προκειμένου να βελτιωθούν τόσο οι συνθήκες αναπαραγωγής των λευκοπελαργών στην περιοχή αρμοδιότητας του Φ.Δ., όσο και η λειτουργία του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας, τοποθετήθηκαν φέτος 5 βάσεις φωλιών των λευκοπελαργών σε σημεία που υπήρχαν ήδη φωλιές αλλά χωρίς βάσεις, καθώς επίσης και προστατευτικά αγωγών μέσης τάσης σε 6 υπάρχουσες φωλιές. Επίσης έγινε συντήρηση σε 3 φωλιές που παρουσίαζαν προβλήματα και καθαρίστηκαν άλλες 12.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πριν να ξεκινήσει η φετινή αναπαραγωγική περίοδος του είδους, η οποία φέτος ξεκίνησε πιο νωρίς, αφού οι πρώτοι πελαργοί κατέφθασαν στην περιοχή στις 6 και 9 Μαρτίου, δηλαδή 12 μέρες νωρίτερα από πέρσι.

Ενόψει της 2ης παγκόσμιας καταγραφής των λευκοπελαργών που θα πραγματοποιηθεί φέτος (η 1η έγινε το 2004) ευχόμαστε καλή αναπαραγωγική περίοδο για ένα είδος που είναι απειλούμενο και προστατευόμενο.

Οι λευκοπελαργοί, όντας μεταναστευτικό είδος, κάθε άνοιξη διανύουν πάνω από 10.000 χλμ. από την Αφρική, καταφθάνοντας σε κάποια σημεία της χώρας μας, μόνο για να αναπαραχθούν και το φθινόπωρο να ξαναφύγουν για να ξεχειμωνιάσουν νότια. Γι’ αυτό το λόγο αξίζουν τον θαυμασμό, την κατανόηση και την υπομονή μας.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.