Ο ΦΔ Κορώνειας-Βόλβης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Δελτία Τύπου ΦΔ

2 Φεβρουαρίου 2011

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (ημέρα υπογραφής της σύμβασης για τους υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν), ο Φορέας Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης πραγματοποίησε στις 2 Φεβρουαρίου:

1) Συνάντηση με το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Λαγκαδά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαγκαδά.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Αναστασιάδης, αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Αρχής, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Λαγκαδά, η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης κ. Δήμητρα Μπόμπορη, μαζί με στελέχη του Φορέα, με σκοπό να συζητηθούν τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής του Δήμου Λαγκαδά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αφού έγινε παρουσίαση των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης και των σημαντικότερων προβλημάτων που εντοπίζονται στην περιοχή (ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών, παράνομη διάθεση αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, παράνομες αμμοληψίες), τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης των έργων που αφορούν στη λειτουργία του βιολογικού σταθμού Λαγκαδά. . Επίσης, έγινε ενημέρωση για την προκαταρκτική μελέτη χωροθέτησης στην περιοχή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόμενο στην αξιοποίηση των απορριμμάτων. Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα υλοποίησης κοινών δράσεων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότησή τους.

Πρόθεση του Φορέα Διαχείρισης και του Δήμου Λαγκαδά είναι η ύπαρξη συνεχούς και αμφίδρομης συνεργασίας και επικοινωνίας, στην κατεύθυνση επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής.

2) Συνάντηση με εκπροσώπους της παράταξης των Οικολόγων Πράσινων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης με σκοπό την ενημέρωση και συζήτηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το θέμα της αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας. Στη συνάντηση έγιναν τοποθετήσεις από την κ. Δ. Γωγάκου και κ. Γ. Μπλιώνη από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων και από την πλευρά του Φορέα τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος κ. Δ. Μπόμπορη και η αναπληρώτρια Ειδική Επιστήμονας κ. Ε. Μιχαλούδη, με παρεμβάσεις μελών του προσωπικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα αναγνώρισης, από όλες τις πλευρές, του θέματος της διάσωσης της λίμνης Κορώνειας ως εθνικού ζητήματος και στην ανάπτυξη συνεργασίας με άξονα την αποκατάστασή της. Τέλος, έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την προκαταρκτική μελέτη χωροθέτησης στην περιοχή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόμενο στην αξιοποίηση των απορριμμάτων.

3) Εκδηλώσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης – της Απολλωνίας του Δήμου Βόλβης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ν. Απολλωνίας μαζί με τους δασκάλους τους. Αρχικά, έγινε ξενάγηση των επισκεπτών στην έκθεση του Κέντρου και ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την περιοχή. Οι μικροί μαθητές αφού γευμάτισαν ελαφρά στον προαύλιο χώρο του Κέντρου επιδόθηκαν σε χειροτεχνικές δραστηριότητες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε υπαίθριο χώρο στα Λουτρά Απολλωνίας. Εκεί πραγματοποίησαν διάφορες δραστηριότητες περιβαλλοντικού περιεχομένου σε συνδυασμό με ορνιθοπαρατήρηση και παιχνίδι.

4) Συνάντηση της Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης με τους Δημάρχους Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, μεταξύ των Δημάρχων Ωραιοκάστρου, κ. Δημήτρη Σαραμάντου, και Λαγκαδά, κ. Γιάννη Αναστασιάδη, και της Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης κ. Δήμητρας Μπόμπορη. Συζητήθηκαν περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα που εμπίπτει στους δύο όμορους δήμους και τέθηκαν απόψεις προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης.

Η ανταπόκριση ήταν θετική και από τις τρεις πλευρές και εκφράστηκε η επιθυμία να ξαναγίνουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις για την προώθηση συνεργασίας στο πλαίσιο επίλυσης κοινών προβλημάτων.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.