Συνάντηση εργασίας, με την παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΑΘ Α.Γιαννακίδη, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας την Πέμπτη 10-11-2011

Δελτία Τύπου ΦΔ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (Πέμπτη 10/11/2011), στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας συνάντηση εργασίας με τα στελέχη του Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη και με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Γιώργου Ούστογλου και του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Ιρφάν Ουζούν, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους Φορείς Διαχείρισης στα όρια της ΠΑΜ-Θ και με στόχο την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της περιφέρειας. Ενημερώθηκαν επισταμένα για τις δράσεις που υλοποιούνται, από τον Πρόεδρο Δρ. Μάνο Κουτράκη, τη Διευθύντρια του Δέσποινα Μιχαηλίδου, καθώς και τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου –Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

Δείτε video απο την συνάντηση εδώ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα που προκαλούν οι κορμοράνοι στις λεκάνες διαχείμασης, όπου οι αλιείς προφυλάσσουν τα νεαρά ψάρια τους χειμερινούς μήνες από τον παγετό. Έτσι δρομολογήθηκε λύση στο μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς των 22 λιμνοθαλασσών της Περιφέρειας από τον ψαροφάγο κορμοράνο μέσα από τη σύνταξη μελέτης για τη χρηματοδότηση των διχτυών κάλυψης, μια πιλοτική πρωτοβουλία που εφαρμόζουν οι αλιείς της Βιστωνίδας, όπως και για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για τις καταστροφές που προκαλούνται στα αλιεύματα.

Επίσης, από τον Φορέα Διαχείρισης ζητήθηκε η συνδρομή της ΠΑΜ-Θ για την προβολή και ανάδειξη Σήματος Ποιότητας, το οποίο θα χορηγείται σε υπηρεσίες (χώροι εστίασης – ξενοδοχεία) αλλά και προϊόντα (αλιευτικά και γεωργικά) που παράγονται με φιλικό τρόπο στα Εθνικά Πάρκα της ΠΑΜ-Θ.

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Περιφερειάρχη και απέναντι στην πρόταση του Φορέα Διαχείρισης για οικοτουριστική προβολή των Εθνικών Πάρκων της Περιφέρειας, μέσα από τη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις και έκδοση ενημερωτικού υλικού.

Ο Φορέας Διαχείρισης ενημέρωσε τέλος για τις δράσεις που υλοποιεί στην Λίμνη Ισμαρίδα με στόχο την ανάδειξή της.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως ο στόχος που θέτουν είναι «ο Η συντονισμένη προβολή και ανάδειξη των προστατευομένων περιοχών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ». Διαπίστωσε το υψηλό επιστημονικό δυναμικό που στελεχώνει τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου –Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και δήλωσε πως θα στηρίξουν τις προτάσεις που τους υπεβλήθησαν με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης, ανέφερε πως θα προχωρήσουν σε ερευνητικά προγράμματα με στόχο το συγκεκριμένο οικοσύστημα να προσδώσει προστιθέμενη αξία στη γενικότερη αναπτυξιακή διαδρομή του τόπου μας. «Το διακύβευμα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η προστασία του περιβάλλοντος καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα» κατέληξε.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και τη λιμνοθάλασσα Λαγός.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.