Επιστολή εργαζομένων ΦΔ Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα

Δελτία Τύπου ΦΔ

Μαραθώνας, 15/07/2011

ΠΡΟΣ: Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υ.Π.Ε.Κ.Α
Κον Άρη Αλεξόπουλο
Αμαλιάδος 17, Αθήνα
Τηλεομοιοτυπία: 210-6425300
ΚΟΙΝΟΠ.: Μέλη ΔΣ ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ
Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, Μαραθώνας
Τηλεομοιοτυπία: 22940-50670
KOINOΠ.: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα σε κίνδυνο

Οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα μετά και από το περιστατικό της 13-07-2011 οπότε και εκδηλώθηκε έναρξη πυρκαγιάς εντός του προστατευόμενου πευκοδάσους του Σχινιά θα ήθελαν με την παρούσα να απευθύνουν για πολλοστή φορά μια ύστατη έκκληση προς όλους τους ιθύνοντες να δρομολογήσουν πάραυτα πρωτοβουλίες άμεσης επίλυσης των προβλημάτων του Φορέα. Το Τεχνικό Δελτίο που αρχικώς κατατέθηκε στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή των ΠΕΠ Αττικής στις 9-09-2010 και επανακατατέθηκε στις 18-03-2011 στο ΕΠΠΕΡΑΑ και για μία ακόμη φορά στις 1-06-2011 στην προαναφερθείσα Υπηρεσία ακόμη δεν έχει πάρει καν ένταξη χρηματοδότησης και περιφέρεται μετά από έντεκα μήνες από την μία υπηρεσία στην άλλη.

Ο Πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ έχει παραιτηθεί από τις 2-06-2011 και το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε αναστολή μέχρις ορισμού νέου Προέδρου και των εκπροσώπων του Καλλικράτη.

Οι εργαζόμενοι του ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ παραμένουν μετά από 17 μήνες ακόμη απλήρωτοι και παρόλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθένας από αυτούς, δήλωσαν παρών στο περιστατικό της πυρκαγιάς (δίνοντας δικά τους χρήματα για να κινηθεί το υπηρεσιακό όχημα) . Πολύ απλά και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να χαθεί το απαράμιλλης αξίας πευκοδάσος του Σχινιά μας οδηγεί στο να λειτουργήσουμε πάνω από τα προσωπικά μας συμφέροντα!

Κατά την άφιξη στο σημείο έναρξης πυρκαγιάς οι εργαζόμενοι του Φορέα έγιναν αντικείμενο χλευασμού και παρ’ ολίγον προπηλακισμού από τους περίοικους, τα σώματα ασφαλείας και τη δημοτική αρχή για τον απλούστατο λόγο ότι για τη φύλαξη, τον καθαρισμό από την ξερή οργανική ύλη και τα σκουπίδια και την εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου τροχοφόρων στο πευκοδάσος, υπεύθυνος είναι ο Φορέας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Η πίκρα μας είναι μεγάλη που κανένας από την επίσημη πολιτεία δε φρόντισε να αποκαταστήσει το όνομα μας στην κοινή γνώμη ενημερώνοντας την πως για την κατάσταση ανυποληψίας στην οποία έχει περιέλθει ο Φ.Δ. ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοί του.

Δεν ζητούμε να αναλογιστεί ο καθένας από τους ιθύνοντες μόνο τα εξαθλιωμένα επίπεδα διαβίωσης μας και των οικογενειών μας, γιατί αυτό είναι αδιανόητο για κάποιον που ήδη πληρώνεται, αλλά να συνειδητοποιηθεί παράλληλα ότι η μη εξασφάλιση με τρόπο σταθερό και αδιατάρακτο της χρηματοδότησης του Φορέα υπονομεύει τη στοιχειώδη λειτουργία του και δημιουργεί αδιέξοδο στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα.

Τον κώδωνα κινδύνου τον είχαμε κρούσει επανειλημμένως τόσο μέσω του υπομνήματος διαμαρτυρίας που είχαμε αποστείλει στα μέλη του ΔΣ του Φορέα στις 17-02-2011 όσο και μέσω της συνάντησής μας στο Υ.Π.Ε.Κ.Α στις 12/04/2011 με τους Συμβούλους της τότε Υπουργού Π.Ε.Κ.Α.

Το υπόμνημα διαμαρτυρίας σε χαρακτηριστικό απόσπασμά του προειδοποιούσε ότι: «..Το ζήτημα της πληρωμής μας κινδυνεύει να κλονίσει συθέμελα τη στοιχειώδη λειτουργία του Φορέα αν ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη ότι :

  1. Βρισκόμαστε ελάχιστα πριν την έναρξη της θερινής περιόδου (είναι επιτακτική η ανάγκη φύλαξης του πευκοδάσους κατά την αντιπυρική περίοδο μετά και από τα κρούσματα εμπρησμού της προηγούμενης περιόδου και καθώς η περιοχή παρουσιάζει αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω της αθρόας έλευσης χιλιάδων λουομένων).
  2. Θα διαιωνίζονται κρίσιμα προβλήματα λειτουργίας του (μη επαρκής φύλαξη, έλλειψη πυρασφάλειας, οικολογικές παραβάσεις όπως λαθροθηρία και λαθροϋλοτομία).
  3. Η μη ύπαρξη διοικητικής υποστήριξης δυσχεραίνει την καθημερινή λειτουργία του ΦΟΔΕΠΑΣΜ (μη στήριξη και εκπλήρωση δράσεων και πρωτοβουλιών).
  4. Ο Φορέας ολοένα και περισσότερο θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τους σκοπούς λειτουργίας του εκτιθέμενος πολλαπλά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δυστυχώς μετά από το χθεσινό συμβάν ως άλλες Κασσάνδρες επιβεβαιωθήκαμε με το χειρότερο τρόπο. Μετά την πάροδο τόσου μεγάλου χρονικού διαστήματος και μετά από τις συνεχείς οχλήσεις μας προς πάσα κατεύθυνση για την επίλυση του μείζονος ζητήματος της χρηματοδότησης του Φορέα μόνο απογοήτευση, λύπη ,θυμό και ως αντικείμενα εμπαιγμού αισθανόμαστε!

Έστω και την ύστατη ετούτη στιγμή μπορούμε να προφυλάξουμε το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα και να περισώσουμε ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία του Φορέα Διαχείρισής του.

Ο τρόπος είναι απλός, άμεση λύση του προβλήματος που ακούει στο όνομα Ένταξη Τεχνικό Δελτίο και που είναι η πηγή όλων των δεινών που ζούμε, άμεσος διορισμός Προέδρου στο ΔΣ του Φ.Δ.κατέχοντας το αντικείμενο και με διοικητικές ικανότητες, άμεσος ορισμός μελών στο ΔΣ του Φ.Δ. ικανών να προσφέρουν και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προστασία και διατήρηση του Εθνικού Πάρκου και τέλος άμεση λύση του προβλήματος καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους για να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Η μέχρι τώρα αναίτια καθυστέρηση όλων των παραπάνω σημαίνει αδιαφορία προς το Φορέα Διαχείρισης και το ίδιο το Εθνικό Πάρκο και εγείρει από την τοπική κοινωνία και από μέρους μας δυστυχώς ζητήματα πλημμελούς ανταπόκρισης του κράτους στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του περί προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Με εκτίμηση
Οι εργαζόμενοι
του Φορέα Διαχείρισης
Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.