Λάππα, 27 Οκτωβρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΔ Υγροτόπων Στροφυλιάς-Κοτυχίου
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση από τη ΔΕΗ πέντε τεχνητών φωλιών για πελαργούς, μετά από αίτημα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Κάθε άνοιξη τα τελευταία χρόνια, μια ολιγομελής ομάδα πελαργών παρατηρούνταν να κινείται στα χωράφια και στους εποχικούς υγροτόπους μεταξύ Μετοχίου και Λάππα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων το 80% των πελαργών φωλιάζουν σε στύλους της ΔΕΗ. Η τακτική παρουσία των πουλιών την εποχή της αναπαραγωγής, οδήγησε τον Φορέα Διαχείρισης να αιτηθεί στη ΔΕΗ την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών στην περιοχή, αίτημα που έγινε αμέσως δεκτό. Οι ενδείξεις για την προτίμηση των πελαργών επιβεβαιώθηκαν όταν τον περασμένο Απρίλιο, ένα ζευγάρι κατάφερε να χτίσει μόνο του τη φωλιά του, σε κολώνα της επιλογής του, μέσα στο Μετόχι. Οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης, παρακολουθούσαν καθημερινά τη διαδικασία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκκόλαψη τριών νεοσσών στις αρχές Ιουνίου. Τέλη Ιουλίου τα πελαργόπουλα άρχισαν να κάνουν εξορμήσεις με τους γονείς τους προς αναζήτηση τροφής (ερπετά, αμφίβια και έντομα) και τέλη Αυγούστου αναχώρησαν για το πρώτο τους μεταναστευτικό ταξίδι.

Η τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών δεν πραγματοποιήθηκε αμέσως, ώστε να μην ενοχληθούν τα πουλιά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Η ΔΕΗ ανέλαβε το κόστος, την κατασκευή και την τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών με τη βοήθεια και τις υποδείξεις υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης. Οι ειδικές κατασκευές τοποθετήθηκαν σε στύλους στα χωριά Λάππα και Μετόχι Ν. Αχαΐας. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν 4 φωλιές σε στύλους Μέσης Τάσης σε σημεία που προσπαθούσαν να χτίσουν τις φωλιές τους οι πελαργοί και 1 φωλιά σε στύλο Χαμηλής Τάσης κοντά στην κτισμένη από τους πελαργούς φωλιά. Μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου άγριων πουλιών είναι η ηλεκτροπληξία από γυμνούς αγωγούς του δικτύου διανομής στη θέση της φωλιάς. Για την προστασία των πελαργών στα σημεία που τοποθετήθηκαν οι τεχνητές φωλιές, τοποθετήθηκαν ενδεδειγμένα μονωτικά χιτώνια εναερίων αγωγών καθώς και μονωτικά καλύμματα μονωτήρων. Οι κάτοικοι του Μετοχίου, που παρακολούθησαν από κοντά το φώλιασμα του πρώτου ζευγαριού, υποδέχτηκαν με χαρά τις τεχνητές φωλιές αφού όπως είπαν «οι πελαργοί φέρνουν και τα παιδιά».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, οι πρώτοι πελαργοί φτάνουν στην Ελλάδα στα μέσα Μαρτίου και τα ώριμα άτομα συνήθως επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν. Πρώτοι φτάνουν οι αρσενικοί και δουλειά τους είναι να εγκατασταθούν σε μια υπάρχουσα φωλιά, κατά προτίμηση τη δική τους από την προηγούμενη χρονιά. Η κοινή δράση του Φορέα Διαχείρισης και της ΔΕΗ έχει ως στόχο να προσελκύσει και άλλα ζευγάρια να εγκατασταθούν στην περιοχή την επόμενη άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία έστω και του ενός ζευγαριού, καταδεικνύει τη μεγάλη οικολογική αξία του συμπλέγματος των μόνιμων και εποχικών υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.
Ο πελαργός (Ciconia ciconia) είναι σήμερα απειλούμενο είδος καθώς οι αριθμοί του μειώνονται και περιλαμβάνεται στην Οδηγία 2009/147/ΕΚ «περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών» ως είδος για το οποίο πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας όσον αφορά στον βιότοπό του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση και αναπαραγωγή στην περιοχή εξάπλωσής του. Βασικές αιτίες αποτελούν η αποξήρανση βάλτων και υγρών λιβαδιών όπου βρίσκουν την τροφή τους και η εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών, όπως ζιζανιοκτόνων και βιοκτόνων (π.χ. για την καταπολέμηση των ακρίδων) που καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα με καταστροφικές συνέπειες για τα πουλιά.
Περισσότερες πληροφορίες για τους πελαργούς της Ελλάδας μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: http://www.ornithologiki.gr/ekdp/ciconia/gr/pelargos/index.htm