Το Κοτύχι θα προστατευθεί λέει η Νομαρχία..

Φορείς διαχείρισης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6-10-10 υπό την προεδρεία του Αντινομάρχη Ευγένιου Μπαλκάμου, με θέμα την υλοποίηση του έργου : «Μελέτη Διάβρωσης και Προτάσεις σταθεροποίησης της αμμολωρίδας της Λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν :

  • κ. Παπαδόπουλος Βασίλης, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
  • κ. Κουλούρης Νικόλαος, Δήμαρχος Λεχαινών
  • κ. Παπανικολάου Νικόλαος, Εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλλιάς
  • κ. Καλογερόπουλος Μιχάλης, Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Ηλείας
  • Εκπρόσωπος του Φορέα Εκμετάλλευσης της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου

Αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, του ΕΛΚΕΘΕ και του Φορέα Διαχείρισης, με στόχο την εκπόνηση μελέτης και την κατασκευή των αναγκαίων έργων για την προστασία της Λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου, δεδομένου ότι τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας της υποχώρησης της αμμολωρίδας, μάζες θαλάσσιου νερού εισχωρούν στη Λιμνοθάλασσα διαταράσσοντας την φυσική ισσοροπία προκαλώντας κινδύνους στο οικοσύστημα και απώλειες στον ιχθυοπληθυσμό.

Η αποδυνάμωση της αμμολωρίδας αποτελεί σημαντική απειλή για την εξαφάνιση του υδροβιοτόπου και την σταδιακή μετατροπή του σε αβαθή θαλάσσιο κόλπο με συνέπειες καταστροφικές στο περιβάλλον και την οικονομία.

Η μελέτη θα υποδείξει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συμβατές με το περιβάλλον που αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην αποκατάσταση της αμμολωρίδας και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.