Παρατήρηση Ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

Δελτία Τύπου ΦΔ

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η σημερινή (2/02/2015) και σηματοδοτεί την υπογραφή της σύμβασης για τους Υγρότοπους. Αποτελεί υπενθύμιση της επιτακτικής ανάγκης για τη διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση των πιο ευάλωτων οικοσυστημάτων. Την ημέρα αυτή, το 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, υπογράφηκε η ομώνυμη Σύμβαση για την προστασία των Υγρότοπων Διεθνούς Σημασίας αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία τους και παρέχοντας πλαίσιο δράσης διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση και βιώσιμη ορθολογική τους χρήση. Η Ελλάδα ήταν η έβδομη χώρα που υπέγραψε και επικύρωσε τη συνθήκη με το Ν.Δ. 191/74 και τέθηκε σε εφαρμογή στις 21/12/1975, ανακηρύσσοντας δέκα υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας.

Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς οριοθετείται στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου και μοιράζεται στις Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ηλείας. Έχει την τύχη να φιλοξενεί ένα σύνθετο μωσαϊκό οικοσυστημάτων πλούσιο σε νερό και με τις λιμνοθάλασσες Κοτύχι και Πρόκοπος καθώς και το ‘Ελος Λάμια να εντάσσονται στους Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ.

Για το λόγο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (Φ.Δ.Υ.Κ.Σ.) σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.) και την Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (Ε.Π.Ο.Π.), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, μας προσκαλούν στην εορταστική περιβαλλοντική δράση την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, στην οικοτουριστική επίσκεψη στις Λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Προκόπου, για παρατήρηση πουλιών (birdwatching).Με κεντρικό σύνθημα «Οι Υγρότοποι για το μέλλον μας» η περιβαλλοντική δράση έχει ως στόχο την ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου και της πλούσιας βιοποικιλότητάς του ενώ με την βοήθεια εποπτικών μέσων (τηλεσκόπια, κιάλια) θα παρατηρήσουμε και θα καταγράψουμε τα είδη πουλιών στην λιμνοθάλασσα Κοτύχι,  θα επισκεφτούμε το διβάρι στο Κοτύχι, τη λιμνοθάλασσα Πρόκοπο και τον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους Δυμαίων.
Για την συμμετοχή και την καλύτερη διεξαγωγή της περιβαλλοντικής δράσης, θα υπάρχει πούλμαν που θα αναχωρήσει στις 9:00 το πρωί της Κυριακής από το parking Γ. Καλεντζιώτη στη Πάτρα (πλησίον Φάρου).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΒΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

  • Αναχώρηση με Πούλµαν από το parking Καλεντζιώτη, Πάτρα στις 9:00 το πρωί.
  • Άφιξη στη Λιµνοθάλασσα Κοτύχι, παρατήρηση ορνιθοπανίδας και επίσκεψη στο ∆ιβάρι.
  • Επίσκεψη στη Λιµνοθάλασσα Πρόκοπος και στον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους ∆υµαίων.
  • Επιστροφή στην Πάτρα (σηµείο συγκέντρωσης).

Για πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς 26930 31939

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ  2610 321010, κος Μαμάσης Διονύσης Περιβαλλοντολόγος 6947938358

Ε.Π.Ο.Π. κος Κράγκαρης Διονύσης 26230 22250

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.