Το Εθνικό Πάρκο στην πλατεία των Λεχαινών, ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Δελτία Τύπου ΦΔ Εκδηλώσεις
Λάππα, 2 Ιουνίου 2010,
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Το Εθνικό Πάρκο στην πλατεία των Λεχαινών

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς θα φέρει το Εθνικό Πάρκο στην πλατεία των Λεχαινών. Οι υγρότοποι από το Κοτύχι μέχρι τον Άραξο, το μοναδικό δάσος της Στροφυλιάς με τις κουκουναριές, οι αμμόλοφοι της ακτής, τα πουλιά του νερού και του δάσους, θα παρουσιαστούν στους κατοίκους των δήμων που γειτνιάζουν με την προστατευόμενη περιοχή, το απόγευμα του Σαββάτου 5 Ιουνίου 2010.

Η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προσφέροντας μια αφορμή για να θυμηθούμε πως και ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο μέρος τη φύσης απόλυτα εξαρτημένο από αυτήν. Όπως ακριβώς όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί γύρω μας έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε τροφή, νερό, οξυγόνο και ένα καταφύγιο για να επιβιώσουμε. Καθώς το 2010 έχει ανακηρυχθεί Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς θα παρουσιάσει μια αντιπροσωπευτική έκθεση για τα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε τους φυσικούς πόρους του Εθνικού Πάρκου. Τα κιρκινέζια των Λεχαινών, οι ερωδιοί των υγροτόπων, τα αρπακτικά των βράχων αλλά και οι οικότοποι στους οποίους ζουν και αναπαράγονται, είναι το αντικείμενο μιας φορητής έκθεσης για το Εθνικό Πάρκο και οι πρωταγωνιστές στις φωτογραφίες που ευγενικά παραχώρησαν ο Γιώργος Πάρχας και η Ανδρομάχη Γούλα.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Λεχαινών, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ και οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια εικονική περιήγηση στους υγρότοπους, στο δάσος, στους αμμόλοφους και στους ασβεστολιθικούς λόφους του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Σε μια έκταση 136.000 στρεμμάτων που μοιράζεται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, αναπτύσσεται το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα – η Στροφυλιά, και σχηματίζεται η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου – το Κοτύχι. Έχουν παρατηρηθεί 259 είδη πουλιών, βρίσκουν καταφύγιο δύο απειλούμενα είδη θηλαστικών – η βίδρα και το τσακάλι, και έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 435 είδη φυτών, ανάμεσα τους και ένα σπάνιο είδος κενταύριας, ενδημικό της Ελλάδας. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κόστισαν 1.000 στρέμματα δάσους και με την έναρξη τη αντιπυρικής περιόδου, είναι καίριας σημασίας να μην ξεχνάμε τον πλούτο που κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να χάσουμε.

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ-ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ
27052 Λάππα Αχαΐας, Τηλ.: 26930 31939 Φαξ: 26930 31959, e-mail: fdks@otenet.gr
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.