Συμμετέχουμε… καθαρίΖΟΥΜΕ Δάση, Παραλίες και Πόλεις

Δελτία Τύπου ΦΔ Εκδηλώσεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις διευρυμένες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011, που θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν :

  • Ομιλίες, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης
  • Διανομή ειδικού περιβαλλοντικού προωθητικού υλικού
  • Εκθέσεις ειδικού περιβαλλοντικού Υλικού
  • Καθαρισμούς παραλιών και προστατευόμενων περιοχών
  • Λοιπές ενέργειες (περίπατος στο δάσος, αναβάσεις, περιηγήσεις κ.τ.λ)

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους Καλαβρύτων και Δυτικής Αχαΐας, με την οργανωτική σύμπραξη των Φορέων Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού και Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφιλιάς.

Θα συμμετάσχουν, επίσης, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι, τα Δημοτικά σχολεία των εν λόγω περιοχών, οικολογικές οργανώσεις, εθελοντικές οργανώσεις, σύλλογοι εθελοντών δασοπυροσβεστών κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

10:00-10:30

Έναρξη Εκδηλώσεων, με ταυτόχρονη Προσέλευση στα Κέντρα Πληροφόρησης των Φορέων Διαχείρισης Λάππα Δήμου Δυτικής Αχαΐας και Δήμου Καλάβρυτων.

10.30- 12.00

α) Λάππα Δυτικής Αχαΐας: Ανοικτή συζήτηση για την περιοχή και παρουσίαση της κινητής έκθεσης του Φορέα Διαχείρισης στην πλατεία του Λάππα. Ανοικτό Κέντρο Πληροφόρησης στο κοινό.

β) Καλάβρυτα: Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων. Ομιλίες Φορέων περιβαλλοντικού περιεχομένου – ανοικτή συζήτηση για την προστατευόμενη περιοχή και παρουσίαση υλικού προβολής του Φορέα Διαχείρισης στο Κέντρο Πληροφόρησης στα Καλάβρυτα. Ανοικτό Κέντρο Πληροφόρησης στο κοινό.

12.00-14.00

α) Λάππα Δυτικής Αχαΐας: Μετάβαση με λεωφορεία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στο Τείχος Δυμαίων – Ξενάγηση. Καθαρισμός Παραλίας περιοχής Καλογριάς Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Επιστροφή στο Κέντρο Πληροφόρησης Λάππα.

β) Καλάβρυτα: Δράση φύτευσης καλλωπιστικών φυτών στην πλατεία. Εκδηλώσεις για τα παιδιά.

Από το 1973 που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων από όλον τον κόσμο, συμμετέχουν σε αυθόρμητες ή/και οργανωμένες εορταστικές εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας ότι όσο μικρές και ασήμαντες και αν φαντάζουν οι πράξεις του καθενός από εμάς στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, όταν οι πράξεις αυτές συναντιούνται για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, τότε η δυναμική είναι τεράστια και τα αποτελέσματα ορατά.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει και εφέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που συμπίπτει με το Παγκόσμιο Έτος Δασών, υποστηρίζοντας μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων και καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτές.

Η σημερινή περιβαλλοντική κρίση έχει φέρει την ανθρωπότητα στο μεταίχμιο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης και των δεύτερων σκέψεων. Επιβάλλεται η αλλαγή τόσο του μοντέλου ανάπτυξης όσο και της καθημερινότητάς μας, ώστε να κυριαρχήσει η πράσινη διάσταση.

Παρότι οι εκδηλώσεις και οι δράσεις για το περιβάλλον αναπτύσσονται ολόκληρο το έτος, κλιμακώνονται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, προσπαθώντας να συμπεριλάβουν και να παρακινήσουν όλους μας. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία για να κινητοποιηθούμε όλοι μας για ένα καλύτερο, καθαρότερο και πιο «πράσινο» αύριο, τόσο για τους εαυτούς μας όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

Ο καθένας μας είναι σημαντικός, ώστε η πρωτοβουλία αυτή να είναι επιτυχής και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και να εστιάσει το ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διάσωση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ, www.pde.gov.gr

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.