ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Η περιοχή Στροφυλιάς – Κοτυχίου πιέζεται από την κλιματική αλλαγή

Προστατευόμενες περιοχές

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Την ανάγκη έντασης των μέτρων προστασίας στο σύμπλεγμα Στροφυλιάς – Κοτυχίου επεσήμανε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης εργασίας που διοργανώθηκε στο Κέντρο Ενημέρωσης της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος ««F:Acts! Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή μέσω Περιφερειακών Στρατηγικών», στο οποίο συμμετέχει η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Αχαΐας.

Στη συνάντηση, όπως είναι γνωστό, μετείχαν και στελέχη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Πολιτικής από την Περιφέρεια του Λίμπουργκ του Βελγίου.

«Έχουμε την τύχη και τη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα σε ένα τόπο σπάνιας αξίας» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Είναι το εθνικό πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς που περιλαμβάνει δύο περιοχές του δικτύου NATURA με συνολική έκταση που ξεπερνά τις 35.000 στρέμματα ενώ επίσης οι λιμνοθάλασσες της περιοχής είναι υγρότοποι που καλύπτονται από τη συνθήκη RAMSAR και ταυτόχρονα αποτελούν Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά. Αυτή η σπάνια σε φυσικό κάλλος και σημασία περιοχή αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα».

«Πρώτα απ’ όλα η Στροφυλιά», συνέχισε ο Περιφερειάρχης «είναι ευάλωτη στον κίνδυνο της πυρκαγιάς αφού μειώνονται οι βροχοπτώσεις, άρα μειώνεται και η υγρασία στο δάσος ενώ επίσης υπάρχει και μεγάλη συγκέντρωση βιομάζας. Ταυτόχρονα η περιοχή ολόκληρη πιέζεται από την κλιματική αλλαγή καθώς επίσης πιέζεται και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες των κατοίκων που ζουν και εργάζονται εδώ γύρω αλλά και από το μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τουριστών που έρχονται εδώ για αναψυχή και το καλοκαίρι για μπάνια. Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους και τις προκλήσεις οφείλουμε να έχουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα εδώ».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος που υλοποιεί η Ν.Ε.Α: «Υλοποιούμε ένα μέρος του έργου εδαφικής συνεργασίας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή μέσω Περιφερειακών Στρατηγικών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κοντά μας εταίρους με σημαντική εμπειρία προκειμένου να αντλήσουμε γνώση και καλές πρακτικές ώστε να οικοδομήσουμε βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις. Αυτό που περιμένουμε από τη σημερινή συνάντηση είναι μια διαδικασία που θα μας οδηγήσει στα παρακάτω σημεία:

  • Στην ανάπτυξη μιας περιφερειακής στρατηγικής που θα μειώνει τους κινδύνους πυρκαγιάς μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης.
  • Στην ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και στην δημιουργία ενός πλάνου διαχείρισης με συγκεκριμένες δράσεις και με ένα μηχανισμό που θα επιβλέπει την ήπια εφαρμογή αυτού του πλάνου.
  • Τέλος, χρειαζόμαστε ένα σύνολο προτάσεων που θα ενσωματώσουν τις καλές εμπειρίες και πρακτικές στις περιβαλλοντικές και αγροτικές πολιτικές μας.

Η ενότητα Κοτυχίου-Στροφυλιάς είναι για την αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόπος αιχμής που απαιτεί εξειδικευμένες πολιτικές και αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Θα πρόσθετα μάλιστα ότι το Κοτύχι και η Στροφυλιά είναι για εμάς μια σπουδαία κληρονομιά που έχουμε την υποχρέωση να την παραδώσουμε άθικτη στις επόμενες γενιές».

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι Δήμαρχοι Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, ο Πρόεδρος της Ν.Ε.Α., περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Νίκος Καραβάς κ.α.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.