Λευκοτσικνιάδες θύματα λαθροθηρίας, ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Δελτία Τύπου ΦΔ

Λάππα, 18 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Δύο λευκοτσικνιάδες και ένας ασημόγλαρος μέσα σε μια εβδομάδα είναι τα θύματα ασυνείδητων λαθροκυνηγών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου, ο εθελοντής του Φορέα Διαχείρισης κ. Γιώργος Πάρχας ήρθε στο Κέντρο Πληροφόρησης με έναν πυροβολημένο αλλά ακόμη ζωντανό λευκοτσικνιά (Egretta garzetta). Το όμορφο πουλί το είχε βρει λίγο νωρίτερα στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, να στέκεται στην όχθη με κατεστραμμένη τη μια φτερούγα. Μετά από συνεννόηση με το ΕΚΠΑΖ πήρε το τραυματισμένο πουλί και το πήγε σε κτηνίατρο στην Πάτρα. Η φτερούγα από τον αγκώνα και κάτω κόπηκε καθώς ήταν ήδη νεκρή, αφού το πουλί είχε χτυπηθεί μερικές μέρες πριν και είχε αρχίσει η σήψη τόσο στη φτερούγα όσο και στον κορμό. Παρά την επέμβαση και τη χορήγηση αντιβιοτικών, δυστυχώς δεν έβγαλε το βράδυ. Στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν ένας ασημόγλαρος (Larus michahellis) το Σάββατο 12 Μαρτίου στη λιμνοθάλασσα Άραξος και ένας ακόμη λευκοτσικνιάς την Πέμπτη 17 Μαρτίου και πάλι στον Πρόκοπο.

Υπενθυμίζεται ότι η λιμνοθάλασσα Πρόκοπος έχει ανακηρυχθεί από το 2001 μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, ενώ και οι δύο λιμνοθάλασσες στις οποίες βρέθηκαν τα πυροβολημένα πουλιά, βρίσκονται εντός της ζώνης Α’ (Περιοχή Προστασίας της Φύσης) του Εθνικού Πάρκου. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται το κυνήγι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερα όσον αφορά στο λευκοτσικνιά, αποτελεί είδος χαρακτηρισμού για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Εθνικού Πάρκου και περιλαμβάνεται στην Οδηγία για τα πουλιά (2009/147/ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας σημειωθεί ότι ούτε ο λευκοτσικνιάς ούτε ο ασημόγλαρος αποτελούν θηρεύσιμα είδη, που σημαίνει ότι πυροβολήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την «εξάσκηση».

Παραθέτουμε μια φωτογραφία λευκοτσικνιά στο φυσικό του περιβάλλον και τη φωτογραφία του πυροβολημένου ατόμου, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.