Ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ) στη συνεχή προσπάθεια επιτήρησης, διαχείρισης και διατήρησης του χερσαίου και θαλάσσιου βιοτόπου περιοχής ευθύνης του, προκάλεσε, με πρωτοβουλία του, ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφερειάρχη κας Κισκήρα, την Πέμπτη 4 Ιουλίου. Στη σύσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η λήψη άμεσων μέτρων για την απαγόρευση εισόδου των τροχοφόρων κατά τα Σαββατοκύριακα και τις εορτές εντός του αισθητικού δάσους του Σχοινιά, όπως προβλέπεται στο ΠΔ «Χαρακτηρισμός χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Σχοινιά Μαραθώνα Αττικής ως Εθνικού Πάρκου» (ΦΕΚ 4ο/395/3-7-2000). Απόρροια της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του ΦΟΔΕΠΑΣΜ περί αποκλεισμού των τροχοφόρων, η οποία ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου που εξεδόθη στις 26/6/2013.

Μετά τον εμπρησμό της 26/6/2013, ως πρώτο μέτρο είναι η απαγόρευση όλων των τροχοφόρων επί των Λ. Σχοινιά και Κων/πόλεως στις περιπτώσεις έκδοσης αναγγελίας επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς βαθμού 4 από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Εξαίρεση στην απαγόρευση αποτελούν οι κάτοικοι του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας καθώς και εκείνοι που έχουν ιδιόκτητες κατοικίες εντός του πευκοδάσους. Αυτοί έχουν εφοδιασθεί με κατάλληλα σήματα του ΦΟΔΕΠΑΣΜ για την απρόσκοπτη διέλευσή τους.

Το έργο της αποκομιδής σκουπιδιών εντός του αισθητικού δάσους ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Μαραθώνα, που είναι υπεύθυνος για την προσήκουσα διαχείρισή τους. Ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ είναι αρμόδιος για το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων στην αποτελεσματική προστασία και διαχείριση της περιοχής του Εθνικού Πάρκου. Παρ’ όλα αυτά, ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ δεν διαθέτει την εκ του νόμου αρμοδιότητα, τα τεχνικά μέσα και τους πόρους για να υποκαταστήσει τις αρμόδιες Αρχές στο έργο τους. Το άμισθο ΔΣ και οι επί 4άμηνο απλήρωτοι υπάλληλοι του Φορέα – Φύλακες, λόγω αναστολής πληρωμών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα.

Ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ ζητά την κατανόηση και βοήθεια του κοινού στη μάχη διατήρησης του μοναδικής βιοποικιλότητας οικοσυστήματος του Σχοινιά, εκ των ολίγων στη Μεσόγειο. Η βοήθεια του κοινού έγκειται στη συμμόρφωση των υποδείξεων των Φυλάκων και των Αρχών Ασφαλείας στις αναγκαίες απαγορεύσεις.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.