Σταύρος Καλογιάννης: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκατέλειψε τις προστατευόμενες περιοχές και τους Φορείς Διαχείρισής τους – Απλήρωτοι επί εξάμηνο οι εργαζόμενοι!

Πολιτικοί

Πλήρης είναι η στασιμότητα που παρατηρείται στους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας επισημαίνει ο Βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση (υπ’ αρ.πρωτ. 4707/07.10.2010) που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν οι Βουλευτές Ν. Άρτας Κώστας Παπασιώζος, Ν. Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης και Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, αναφέρουν: “Το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί πεντέμισι χρόνια, είχε ενισχύσει ουσιαστικά όλους τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, ώστε να επιτελούν απρόσκοπτα το σημαντικό τους έργο, δηλαδή τη διαχείριση, προστασία και ανάδειξη των περιοχών του δικτύου «Natura 2000». Ειδικότερα, την πενταετία 2004 – 2009:

Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται την ομαλή λειτουργία και χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης. Εγκρίθηκε το σύνολο των 112 Κανονισμών λειτουργίας των 28 Φορέων, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2004 είχαν εγκριθεί μόλις 9 Κανονισμοί.

Ενισχύθηκαν με προσωπικό (επιστημονικό, τεχνικό, διοικητικό, συνολικά 300 περίπου άτομα) όλοι οι Φορείς Διαχείρισης, με απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Αντιμετωπίστηκαν οριστικά τα οικονομικά θέματα όλων των Φορέων Διαχείρισης μέχρι το 2014, από κονδύλια του προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ εμφανής είναι η απροθυμία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να ασχοληθεί ουσιαστικά για την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, αποτελεί δε κοινή διαπίστωση η διαρκής υποβάθμιση και απαξίωσή τους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, οι Φορείς αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους. Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις έγκρισης των Τεχνικών Δελτίων από το ΥΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν οι πληρωμές του προσωπικού των Φορέων και οι ασφαλιστικές τους εισφορές επί ένα εξάμηνο και πλέον (!), ενώ οι Φορείς αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές τους δαπάνες όπως πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ), κλπ.

Οι τέσσερεις Βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς: Για ποιούς λόγους το ΥΠΕΚΑ εγκατέλειψε πλήρως τις προστατευόμενες περιοχές και τους Φορείς Διαχείρισής τους, ερχόμενο σε πλήρη αντίφαση τόσο με τις προεκλογικές μεγαλοστομίες του ΠΑΣΟΚ για τις περιοχές αυτές όσο και με τις μετεκλογικές –καθημερινές– εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί «πράσινης» ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.