Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι από το Μάιο, ΦΔ Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αωού & Πίνδου

Φορείς διαχείρισης

Διαρκώς αντιμέτωποι με τη δυσκολία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών τους, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση πληρωμής των εργαζομένων τους βρίσκονται από συστάσεώς τους οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών ολόκληρης της χώρας, εξαιτίας της ανεπαρκούς και μη μόνιμης χρηματοδότησης.

Μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τα ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά Προγράμματα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι το 2015. Ακόμα και τώρα όμως, τα κοινοτικά κονδύλια καθυστερούν, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα και δυσλειτουργίες. Ενδεικτικά, στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αωού & Πίνδου, στον μεγαλύτερο από τους Φορείς Διαχείρισης της περιοχής μας, ο οποίος απασχολεί σήμερα 18 υπαλλήλους, υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών από τον μήνα Μάιο.

Στο πρόβλημα που εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης  Κωνσταντίνος Κασιούμης, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματα των ζωντανών αυτών οργανισμών, εξασφαλίζοντας συνεχή και μόνιμη χρηματοδότηση των Φορέων, ώστε να ενισχυθούν και να επιτελέσουν το έργο για το οποίο συστάθηκαν. «Είναι κρατικοί φορείς και θα έπρεπε να υπάρχει ένας πυρήνας τακτικού και μόνιμου προσωπικού και μια ετήσια χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο κ. Κασιούμης. Προς το παρόν, ο Φορέας θα πρέπει να αναμένει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, την υπογραφή της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για το τεχνικό δελτίο που έχει υποβληθεί.

Να σημειωθεί βέβαια, πως το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε όλους τους Φορείς Διαχείρισης, δεν έχει κατανεμηθεί σωστά. Με το ποσό αυτό, θα πρέπει να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες για δράσεις πρόσβασης και ανάδειξης των περιοχών μέχρι το 2015. Όμως, η κατανομή του δεν έχει γίνει βάσει των πραγματικών αναγκών του κάθε Φορέα, για παράδειγμα, ανάλογα με την έκταση που καλύπτει στο χώρο ή το προσωπικό που απασχολεί. Ο Φορέας του Πάρκου Πίνδου μέχρι το 2015 θα έχει μόνος του 3,5 εκατ. ευρώ λειτουργικά έξοδα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατον το ποσό αυτό να καλυφθεί με το κονδύλι που αντιστοιχεί στον Φορέα από την «πίτα» των 4,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα χρήματα που διατίθενται σε Φορείς οι οποίοι δε λειτουργούν ακόμα ή που δεν έχουν καθόλου προσωπικό, είναι πολλά σε σχέση με τις συγκεκριμένες πραγματικές ανάγκες…

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.