Δράσεις Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Δράσεις Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου, στους Ασπραγγέλους από τις 12:15 μ.μ. έως τις 14:30 μ.μ..

Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση στους εκπαιδευτικούς των δράσεων που  υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών. Η μεταφορά των εκπαιδευτικών στους Ασπραγγέλους θα γίνει δωρεάν, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής τους στην Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και στο τηλέφωνο 2651 0 65021.

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, η μεγαλύτερη χερσαία προστατευόμενη περιοχή της χώρας μας, διαθέτοντας ένα μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει πηγή ανεξάντλητων θεμάτων για δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης μαθητών. Τα ορεινά δασικά οικοσυστήματα, τα απειλούμενα είδη πανίδας, τα σπάνια είδη χλωρίδας, η ιδιαίτερη γεωμορφολογία και τα μοναδικά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αποτελούν μερικά από τα θέματα των δράσεων ευαισθητοποίησης μαθητών που υλοποιεί ο Φορέα Διαχείρισης είτε στους χώρους των Κέντρων Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου (Ασπράγγελοι, Μέτσοβο, Μαυραναίοι Γρεβενών), είτε στα σχολεία με επισκέψεις των αρμόδιων στελεχών του, είτε διοργανώνοντας Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος στο πεδίο.

Σκοπός του Φορέα Διαχείρισης είναι η αύξηση των μαθητών που επισκέπτονται τις δομές του και παρακολουθούν τις δράσεις του καθώς και η μετάδοση σε αυτούς βασικών γνώσεων για την κατανόηση της έννοιας της βιοποικιλότητας, των παραγόντων που την απειλούν και των πρακτικών διαχείρισής της καθώς και η δημιουργία αξιών, στάσεων και συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον. Επίσης  μέσω της συμμετοχής των μαθητών στις Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος επιτυγχάνεται η ανάπτυξη των ικανοτήτων παρατήρησης, καταγραφής, ταξινόμησης της ζωής στη φύση, αλλά και η καλλιέργεια αισθητικών κριτηρίων εμπνευσμένων από την αρμονία της φύσης και το ιδιαίτερο κάλλος του τοπικού περιβάλλοντος.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.