Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών στον Εθνικό δρυμό Βίκου-Αωού και Πίνδου

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου  συμμετέχοντας, για 5η συνεχή χρονιά, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 2014), διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων στο Ζαγόρι, από τις 10:30π.μ. έως τις 14:00 και την Τρίτη 14 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων Γρεβενών, από τις 9:30π.μ. έως τις 13:00.

Η Γιορτή των Πουλιών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στην Ευρώπη καθώς συμμετέχουν σε αυτή πάνω από 30 χώρες και έχει θέμα τα μεταναστευτικά πουλιά και τους βιοτόπους τους. Στην Ελλάδα χώρα διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, το συντονισμό όλων των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με απώτερο σκοπό να διαδοθεί το μήνυμα για το πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση καθώς και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αποτελεί προορισμό ή ενδιάμεσο σταθμό για πολλά μεταναστευτικά πουλιά ανάμεσά τους και ο παγκοσμίως απειλούμενος με εξαφάνιση Ασπροπάρης (Κουκάλογο), ένα μέχρι πρόσφατα κοινό είδος γύπα στην περιοχή. Ο Φορέας Διαχείρισης με στόχο την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τον μεγάλο αριθμό ειδών ορνιθοπανίδας και τις σημαντικές οικολογικές αξίες της Βόρειας Πίνδου σχεδίασε και θα υλοποιήσει τη φετινή Γιορτή των Πουλιών η οποία θα περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση με θέμα: «Πουλιά, ένα ταξίδι ανακάλυψης»
  • Παρατήρηση πουλιών με ειδικό εξοπλισμό (κιάλια, οδηγούς πεδίου)
  • Ένα πολυποίκιλο Παιδικό Εργαστήρι με κατασκευή ξύλινων φωλιών, ζωγραφική, χειροτεχνίες και δημιουργίες από πηλό και μαλλί.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, στα τηλ. 2653022245, 2653022241, και στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων, στο τηλ. 2462087563

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.