Βίτσα Ζαγορίου: Διαδρομές στο χώρο και το χρόνο

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Βίτσα Ζαγορίου, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής και Πολιτισμικής Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα είχε ως θέμα «ΒΙΤΣΑ ΖΑΓΟΡΙΟΥ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ». Σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, σε συνεργασία με την IB Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι Δ’ και ΣΤ’ τάξεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας, οι μαθητές των οποίων, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ανταποκρίθηκαν σε όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Η διαδρομή είχε ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο της Βίτσας και ακολουθώντας ένα μονοπάτι, στο οποίο γινόντουσαν επιλεγμένες στάσεις για ενημέρωση, κατέληγε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, εντός του σύγχρονου οικισμού.

Εκτενείς αναφορές έγιναν για τα αρχαιολογικά ευρήματα, για τη λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό, για τα μνημεία του χωριού και βέβαια για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με έμφαση στη χλωρίδα, την πανίδα και τη γεωλογία της περιοχής. Τονίσθηκε από τα στελέχη του Φορέα, αλλά και από τους αρχαιολόγους, η ανεπανάληπτη αρμονία και το δέσιμο ανάμεσα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, που χαρακτηρίζει την περιοχή Ζαγορίου και την κάνει μοναδική.

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής και πολιτισμικής ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης είχε πιλοτικό χαρακτήρα και θα αποτελέσει τη βάση για παρόμοιες εκδηλώσεις με τη νέα σχολική χρόνια. Η συνεργασία του Φ.Δ. με τις αρμόδιες υπηρεσίες αρχαιοτήτων και μνημείων υπήρξε απόλυτα επιτυχής και εποικοδομητική, γι αυτό και θα επιδιωχθεί η συνέχισή της.

Την όλη προσπάθεια υποστήριξαν οι Δήμοι Κεντρικού Ζαγορίου και Κόνιτσας, τους οποίους ο Φ.Δ. ευχαριστεί θερμά.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.