Απολογισμός του πρώτου για φέτος καθαρισμού ακτής στον υγρότοπο Μουστού

Δελτία Τύπου ΦΔ

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων σηματοδοτεί την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης για τους υγροτόπους στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην ιρανική πόλη Ραμσάρ, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού πραγματοποίησε την πρώτη, για τη φετινή χρονιά, δράση καθαρισμού ακτής στην περιοχή Απόλυτης Προστασίας του υγροτόπου Μουστού.

Οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να απειλείται η οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, σε τμήμα της ακτής από την εκβολή του Βαυαρικού καναλιού έως την περιοχή του Χερονησίου. Σκοπός της εν λόγω δράσης ήταν η απομάκρυνση του σωρού σκουπιδιών που είχε σωρευτεί στην παραλία μετά την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή τον Δεκέμβριο του 2013. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης (7 εκ των 13 υπαλλήλων), τρεις (3) υπάλληλοι του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και σύμμαχο τον σχετικά καλό για την εποχή καιρό, κατάφερε να απομακρύνει από την περιοχή περισσότερες από πενήντα (50) μεγάλες σακούλες απορριμμάτων με κυρίαρχο για άλλη μια φορά το πλαστικό.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6fHaYEfOW5E&feature=youtu.be]

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.