Το δάσος μαύρης πεύκης του Πάρνωνα αποκαθίσταται, ΦΔ Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Δελτία Τύπου ΦΔ

ΦΔ Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος, 23/12/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του Πάρνωνα και στην αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής συμβάλλει το έργο Life+ «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης».Τα πρώτα από τα 460.000 φυτάρια μαύρης πεύκης, που θα φυτευθούν στο πλαίσιο του έργου, φυτεύθηκαν στις καμένες εκτάσεις του Πάρνωνα στις 17 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τις εκτάσεις με μαύρη πεύκη που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες σύμφωνα με την αποτίμηση της πυρκαγιάς ανήλθαν στα 19.210 στρέμματα, που ισοδυναμούν στο 36% των δασών μαύρης πεύκης του Πάρνωνα. Με την έναρξη των φυτεύσεων πραγματοποιείται το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για την αποκατάσταση των πληγών, που άφησε στο ορεινό οικοσύστημα του Πάρνωνα η πυρκαγιά του 2007.

Η έκταση που θα φυτευθεί είναι 2.910 στρέμματα, τα οποία θα προστεθούν στα περίπου 3.000 στρέμματα, όπου έχει ήδη εμφανισθεί φυσική αναγέννηση. Το κόστος της αναδάσωσης ανέρχεται στα 1.837.000 €, το 75% από τα οποία αποτελεί κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του έργου LIFE+ και το υπόλοιπο 25% από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής δια της Ειδικής Γραμματείας Δασών. Η μελέτη, ανάθεση και επίβλεψη της αποκατάστασης  έγινε από το Δασαρχείο Σπάρτης, έπειτα από πρόταση που συντάχθηκε από κοινού με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, σε εφαρμογή της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση των καμένων δάσων μαύρης πεύκης. Η παραγωγή των φυταρίων έγινε στο Δασικό Φυτώριο Οργάνης από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από σπόρο που συλλέχθηκε το 2007 από το Δασαρχείο Σπάρτης.

Η Δασάρχης Σπάρτης κα Σημάδη Παναγιώτα εκφράζει την ικανοποίησή της για το έργο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από την αναγκαία αναμονή για την προετοιμασία των φυταρίων και την προσεκτική μελέτη για την επιλογή των θέσεων φύτευσης να βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται και το δάσος να ξαναδημιουργείται».

Ο συντονιστής του έργου, Πέτρος Κακούρος, δασολόγος, επισημαίνει δυο ακόμα σημαντικές δράσεις του έργου: α) την παρακολούθηση της αποκατάστασης και β) τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που, εκτός από την προβολή του έργου θα παρουσιάζει όλο τον κύκλο μιας αναδάσωσης, από τη συλλογή του σπόρου έως τη φύτευση των φυταρίων.

Περισσότερα για το έργο LIFE μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του έργου www.parnonaslife.gr.

Το έργο LIFE 07 NAT/GR/000286 «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μίας δομημένης προσέγγισης» χρηματοδοτείται από τη ΓΔ Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου-Δασαρχείο Σπάρτης, τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.