Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε στην 29η Γιορτή του Καστάνου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, χιλιάδες επισκέπτες κατέκλυσαν για άλλη μια χρονιά τον Πάρνωνα στις 27 Οκτωβρίου. Αφορμή στάθηκε η Γιορτή του Καστάνου που πραγματοποιήθηκε στην Καστάνιτσα Αρκαδίας. Το αρχαιότερο τσακωνοχώρι του Πάρνωνα και ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου αποτέλεσε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από πολλά μέρη της Ελλάδας. Μια γιορτή που ξεκίνησε από τον Σύλλογο της Καστάνιτσας το 1983, εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων και πλέον αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις προβολής των τοπικών προϊόντων και της λαϊκής παράδοσης και ιστορίας του Πάρνωνα.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού υποδέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Καστάνιτσας και τους ξενάγησε στους χώρους του όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημαντική βιολογική ποικιλότητα της Προστατευόμενης Περιοχής, τις περιοχές προστασίας και απολύτου προστασίας της φύσης, τη διαχρονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, τα ιστορικά μνημεία, τα μοναστήρια, την αρχιτεκτονική του χωριού και την Τσακώνικη διάλεκτο. Επίσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση με θέμα: «Καστάνιτσα – Ένας ξεχωριστός παραδοσιακός οικισμός στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα» από τον ξεναγό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας.

Η φετινή γιορτή περιλάμβανε πέραν των παραπάνω δράσεων, χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής με παραδοσιακή ορχήστρα στην πλατεία του Αϊ Γιάννη, καθώς και διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής με βασικό συστατικό το κάστανο από νοικοκυρές του χωριού, οι οποίες στη συνέχεια πρόσφεραν τα εδέσματα στους επισκέπτες του χωριού. Παράλληλα στο Πνευματικό Κέντρο λειτούργησαν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων του χωριού.

Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού θα συνεχίσει να υλοποιεί ανάλογες δράσεις σε τοπικές γιορτές με στόχο την ανάδειξη των μοναδικών στοιχείων, περιβαλλοντικών αλλά και πολιτιστικών της Προστατευόμενης Περιοχής Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο της Καστάνιτσας και όλους τους εθελοντές για την άψογη συνεργασία για άλλη μια χρονιά.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vnzIHyK1JMA]

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.