«Χλωριδική ποικιλότητα, ο άγνωστος θησαυρός της Πελοποννήσου και του Πάρνωνα»

Δελτία Τύπου ΦΔ Εκδηλώσεις

Η χλωριδική ποικιλότητα του Όρους Πάρνωνα είναι πραγματικά ένας βιοτικός θησαυρός, το μέγεθος και η αξία του οποίου δεν είναι επαρκώς γνωστά στους επισκέπτες της περιοχής, αλλά ίσως ούτε και στους ανθρώπους που ζουν εκεί. Κι όπως είναι αυτονόητο, για να ενστερνιστούμε την οποιαδήποτε ανάγκη προστασίας για οποιοδήποτε βιοτικό στοιχείο και εν προκειμένω για τη χλωρίδα, θα πρέπει πρώτα να το γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε την αξία του και έτσι να το αγαπήσουμε.

Με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει κατοίκους και επισκέπτες της πανέμορφης ευρύτερης περιοχής του Πάρνωνα σχετικά με την ύπαρξη και την αξία αυτού του ζωντανού πλούτου, ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, από κοινού με τον Δήμο Λεωνιδίου, διοργανώνουν ενημερωτική παρουσίαση με τίτλο «Χλωριδική ποικιλότητα, ο άγνωστος θησαυρός της Πελοποννήσου και του Πάρνωνα».

Paeonia mascula subsp. hellenica, Φώτο: Λευτέρης Καλπουτζάκης. Εντελώς τοπικό taxon, με μεμονωμένες αποικίες στη ΝΔ Πελοπόννησο (Ταΰγετος 2 θέσεις), Αττική, Εύβοια, Άνδρο και Ικαρία. Εκτός Ελλάδας εξαπλώνεται στη Σικελία. Στον Πάρνωνα τεκμηριώθηκε η παρουσία του από τους Βοτανικούς την άνοιξη του 2010 με έναν πληθυσμό, προς το παρόν. Αποτελεί νέο καταγεγραμμένο χλωριδικό στοιχείο του όρους, και βρίσκεται υπό δημοσίευση. Ο Πάρνωνας αποτελεί τη δεύτερη περιοχή εξάπλωσής του στην Πελοπόννησο.

Δύο εξαιρετικοί επιστήμονες με βαθιά γνώση του αντικειμένου, θα αρθρώσουν την παρουσίασή τους σε 2 ενότητες:

1. «Ο χλωριδικός πλούτος της Πελοποννήσου», με κύριο εισηγητή τον κ. Θεοφάνη Κωνσταντινίδη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

2. «Η χλωριδική ποικιλότητα του όρους Πάρνωνα και η σημασία της», με κύριο εισηγητή τον κ. Ελευθέριο Καλπουτζάκη, γεωπόνο, Διδάκτορα του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει και πλούσιο οπτικό υλικό, θα λάβει χώρα στο Λεωνίδιο, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης, στις 19:00, την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
info@fdparnonas.gr
www.fdparnonas.gr
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.