Διευρυμένη Συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Φορείς διαχείρισης

Με την παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέθηκε προς συζήτηση η επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Μεγάλη η ανταπόκριση στην πρόσκληση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών Κοινοτήτων του Παρνασσού, με αντικείμενο την επικείμενη διεύρυνση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης, ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας κ. Γιάννης Πατσαντάρας, ο Αντιδήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας κ. Ανδρέας Ζιάκος και η πρόεδρος του Τ.Σ. Δαύλειας κ. Ελένη Κοντογιάννη ως εκπρόσωπος του Δήμου Λιβαδειάς,ενώ τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι τοπικών Κοινοτήτων του Παρνασσού αλλά και πολίτες. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ παραβρέθηκαν η κ. Μαρμάρα και η κ. Κουτρά, προκειμένου να ερμηνεύσουν τις μεταβολές στα όρια του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Η συνάντηση, που έγινε στην έδρα του Φορέα στην Αμφίκλεια και φιλοξενήθηκε στη νέα αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημοτικού Καταστήματος της Αμφίκλειας, δεν κατάφερε να μπει στην ουσία του θέματος, στη διεύρυνση δηλαδή των ορίων του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, μια και όλη η συζήτηση εξαντλήθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα και κυρίως στο αίτημα των εκπροσώπων των Δήμων Δελφών και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας να ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ολιγόμηνη παράταση ώστε να γίνει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, υπό το πρίσμα της νέας Καλλικρατικής Διάρθρωσης.

Ανταπαντώντας, η κ. Μαρμάρα υπενθύμισε στους Αυτοδιοικητικούς ότι ήδη από το 2003 υπάρχει το αίτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ για διαβούλευση, ενώ και επί υπουργίας Μπιρμπίλη, από τον Οκτώβριο του 2009, ζητήθηκε από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Φθιώτιδας, Φωκίδας και Βοιωτίας να διαβουλευθούν με τις τοπικές κοινωνίες και να απαντήσουν επί του ζητήματος, αλλά πλην του Δήμου Αμφίκλειας και Παρνασσού από τους ΟΤΑ και τη Νομαρχία Φθιώτιδας – παρά και την παρέλευση 15 μηνών – απάντηση ουδέποτε δόθηκε.

Με παρέμβαση της προέδρου του Φορέα Διαχείρισης κ. Θέκλας Τσιτσώνη αποφασίσθηκε οι Δήμοι να αιτηθούν παράταση για διαβούλευση απευθείας από το ΥΠΕΚΑ, ενώ και ο Φορέας θα αναφέρει σε υπόμνημά του ότι στην εν λόγω συνεδρίαση ετέθη αυτό το θέμα από τους εκπροσώπους των Δήμων του Παρνασσού.

Να σημειωθεί ότι με τις θέσεις των Δήμων Δελφών και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας συντάχθηκε και ο Δήμος Λιβαδειάς δια της αντιπροσώπου του κας Κοντογιάννη, ενώ ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας διαφώνησε και διαχώρισε τη θέση του στο αίτημα της παράτασης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.