Δράση εθελοντισμού χρηματοδοτούμενη από το Πράσινο Ταμείο

Δελτία Τύπου ΦΔ

Οι φοιτητές του 5ου έτους του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην πρωτοβουλία εθελοντισμού που οργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, στο πλαίσιο του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ» το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ.

Η δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 9 & 10 Νοεμβρίου στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο πλαίσιο του μαθήματος «Προστασία Φύσης -Προστατευόμενες Περιοχές – Διαμόρφωση Δασικού Τοπίου». Συμμετείχαν 23 εθελοντές –φοιτητές και 3 εθελοντές- υποψήφιοι διδάκτορες με συνοδούς την Καθηγήτρια του μαθήματος και Πρόεδρο του Φορέα κ. Τσιτσώνη Θέκλα, το συντονιστή κ. Τσαπρούνη Νικόλαο και τη δασολόγο κ. Λαναρά Θεοδώρα, υπαλλήλων του Φορέα.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις εθελοντισμού: -συλλογή ειδών χλωρίδας και εντοπισμός ενδημικών – σπάνιων – απειλούμενων φυτών για την ανάδειξη του μονοπατιού, Τιθορέα – Σπηλιά Οδυσσέα Ανδρούτσου, το οποίο έχει επιλεγεί για να περιληφθεί στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Μονοπατιών “Medimont”.

-καθαρισμός τμήματος του μονοπατιού.

-εντοπισμός και αναγνώριση των τύπων οικοτόπων 9340, 9530 και 4090, ως προεργασία για την αναλυτική καταγραφή και παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων, η οποία θα ακολουθήσει.

Η αναγνώριση των ειδών χλωρίδας και η επεξεργασία των δειγμάτων θα γίνει από τον υποψήφιο διδάκτορα της Δασικής Βοτανικής κ. Παπαδόπουλο Θεόδωρο, ο οποίος και συμμετείχε στη δράση.

Τα αποτελέσματα-ευρήματα θα παραδοθούν στο ΦΔΕΔ Παρνασσού.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.