Ανοιχτή Επιστολή Παραίτησης Προέδρου του Δ.Σ. του Φ.Δ. Υγροτόπων Αμβρακικού

Φορείς διαχείρισης

Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

ΘΕΜΑ: Περί … αξιοκρατίας, αλλαγών και άλλων τινών … ανιάτων παθογενειών!!! … το ανάγνωσμα.

κα. Υπουργέ,

Όπως πιστεύω γνωρίζετε, ορίσθηκα Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους 2009 (Φ.Ε.Κ. 310 /20-07-2009 τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ.), με τριετή θητεία.

Αποδέχθηκα την εξαιρετικά τιμητική και ΑΜΙΣΘΗ θέση με προοπτική, σκοπό και στόχο, να προσφέρω και συμβάλλω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου στη βελτίωση, αποκατάσταση και λύση (όπου ήταν δυνατόν), των πολλών, ποικιλόμορφων και τεράστιων προβλημάτων, που ο ανθρώπινος παράγοντας με τις δραστηριότητές του επεσσώρευσε στην πολύπαθη περιοχή του Αμβρακικού, επί σειρά δεκαετιών.

Στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα, των τεσσάρων μηνών, με την ομόθυμη υποστήριξη των μελών του Δ.Σ., ο Φορέας δραστηριοποιήθηκε έντονα, με πρωταρχικό στόχο την εξωστρέφεια και γνωστοποίηση της υπάρξεώς του, κατά πρώτον, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Έτσι ήρθαμε σε επαφή με το πλείστον των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχόντων (Δήμαρχοι, Νομάρχες κ.λ.π.) και διοργανώσαμε συναντήσεις (στρογγυλά τραπέζια, ας πούμε), με πολλές κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται παντοιοτρόπως στο Εθνικό Πάρκο, καθώς επίσης και σε ενέργειες που παρακάτω, ενημερωτικά, παραθέτω:

1. Διοργανώσαμε συνάντηση, τη 18η Αυγούστου 2009, με κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής, κυνηγετικές ομοσπονδίες, Τμήματα Δασών, Δασαρχεία, Αγροφυλακή, αντιπροσώπων περιβαλλοντικών ΜΗ.ΚΥ.Ο., εν όψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου και στο πλαίσιο της Κ.Υ.Α. που καθορίζει τα της θήρας.

2. Παρόμοια συνάντηση (21η Οκτωβρίου 2009) με συνεταιρισμούς αλιέων, συνομοσπονδία αλιέων, ιχθυοκαλλιεργητές, Τμήματα Αλιείας των Νομαρχιών Αιτ/νίας, Άρτας και Πρέβεζας, και των δύο Περιφερειών (Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), με θέμα το πανθομολογούμενο πρόβλημα του Αμβρακικού κόλπου και τι πρέπει να γίνει.

3. Συμμετείχαμε για πρώτη φορά, με περίπτερο στην ετήσια εμποροπανήγυρη της Άρτας, με σκοπό την ενημέρωση και διανομή έντυπου υλικού με στόχο την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

4. Προσλάβαμε, με δική μας πρωτοβουλία, αγνοώντας προτροπές για το αντίθετο, το απαραίτητο για την επάνδρωση του Φορέα προσωπικό (επιστημονικό, φύλακες, επόπτες), το οποίο προέκυψε από νομότυπη επιλογή (μέσω ΑΣΕΠ), που καθυστερούσε για ένα 8μηνο.

5. Ξεκινήσαμε επαφές με τις Δ/νσεις Α’Βάθμιας, Β’Βάθμιας και Γ’Βάθμιας (Τ.Ε.Ι. Ηπείρου) εκπαίδευσης, ώστε με σειρά διαλέξεων σε σχολεία της περιοχής να ευαισθητοποιήσουμε περιβαλλοντικά τη νέα γενιά.

6. Προβήκαμε στην αγορά και διάθεση βιβλίου με θέμα ένα σπάνιο είδος πτηνού (Himantopus Himantopus), το οποίο εμβιοί στην περιοχή του Αμβρακικού.

καθώς επίσης προγραμματίσαμε και πολλές άλλες επαφές και εκδηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση οι οποίες ΔΥΣΤΥΧΩΣ διακόπηκαν ύστερα απ’ την Απόφασή σας, της 27ης Οκτωβρίου 2009, περί αναστολής των δραστηριοτήτων του Φορέα, που ακόμα μέχρι σήμερα τελεί εν ισχύει και που ποτέ δεν καταλάβαμε την σκοπιμότητά της… Χάθηκε παρ’ όλα αυτά πολυτιμότατος χρόνος

κα. Υπουργέ

Α. Κάθε οργανισμός, (όπως είναι και οι Φορείς Διαχείρισης), λειτουργεί με το έμψυχο υλικό (το προσωπικό εννοώ), που τον υπηρετεί. Θεωρώ δε άκομψο τουλάχιστον, την αλλαγή (γιατί περί αυτού πρόκειται), των Προέδρων και των ειδικών επιστημόνων, όταν γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί έρχονται και παρέρχονται, πλην του προσωπικού το οποίο παραμένει και αποτελεί την καρδιά και τους πνεύμονες των Φορέων.

Β. Παρ’ ότι παρήλθαν 60 ημέρες απ’ την ανάληψη των καθηκόντων σας δεν κύψατε ευήκοον ους στις αιτήσεις και παρεμβάσεις των εργαζομένων για το μέλλον τους που είναι συνυφασμένο με το μέλλον των Φορέων, όπως και οι προκάτοχοί σας έπραξαν αφρόνως, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι το πρόγραμμα το οποίο ‘τρέχει’, λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2009!!…

Γ. Μου προξένησε έκπληξη ότι στον πίνακα αποδεκτών, που απευθύνετε σε 14 Φορείς απ’ τους υπάρχοντες 28 ανά την Επικράτεια, περιλαμβάνονται οι 5 Φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο… με ό,τι αυτό εξυπονοεί και σημαίνει…

Δ. Επειδή ΔΕΝ θεωρώ τον εαυτό μου (όσο κι αν αυτό ακούγεται εγωιστικό), ΑΘΥΡΜΑΤΙΚΟ ΕΡΜΑ θελήσεων και επιλογών οιουδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο.

Ε. Επειδή η προσφορά μου στο διάστημα που υπηρέτησα τον Φορέα υπήρξε συνειδητή, ανιδιοτελής και πολλές φορές επώδυνη.

ΣΤ. Επειδή τα τελευταία 25 χρόνια περίπου, η ιδιότητα και ειδικότητά μου ήταν και είναι manager κάτω από σκληρές και πολλές φορές «απάνθρωπες» συνθήκες, σε επιχειρήσεις μεγάλες εντός και εκτός Ελλάδος (μόνο αυτοί που έχουν εργασθεί σε παρόμοιες συνθήκες κατανοούν και γνωρίζουν τι εννοώ).

Για όλους τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους (όπως … το ΥΨΟΣ των περιστάσεων) λοιπόν, οφείλω εγώ ευχαριστίες για την ΕΥ-ΤΥΧΙΑ της απόφασης να με απαλλάξετε των καθηκόντων, μη αποδεχόμενος τις τυπικές (αν όχι υποκριτικές) και ότι άλλο ευχαριστίες σας για τις Υπηρεσίες μου, που αμφιβάλλω αν τις γνωρίζετε ή αν σας ενημέρωσαν γι’ αυτές.

Είμαι βαθύτατα ευγνώμων γι’ αυτό.

Τέλος θα επιθυμούσα να διαβεβαιώσω την Εξοχότητά σας ότι

Α) θα συνδέσω το όνομά σας με την πλέον (επιεικώς) αδόκιμη απόφαση που έχει ληφθεί ποτέ και σχετίζεται με την προσωπικότητά μου.

Β) να σας θυμίσω το του Ισοκράτη (τον γνωρίζετε υποθέτω), ότι ποτέ δεν απορρίπτουμε κάτι ή κάποιον, αν δεν το, ή τον γνωρίσουμε, γιατί τουλάχιστον κινδυνεύουμε να καταστούμε άδικοι… Ουδέποτε επέτρεψα, λόγω αρχών και αξιών μου, σε κανένα να με αμφισβητήσει όταν μάλιστα προσφέρω απ’ το έλλειμα του χρόνου μου ΑΜΙΣΘΙ

Γ) εύχομαι λοιπόν ειλικρινά και ολόψυχα καλή και όχι στο ίδιο … πνεύμα συνέχεια στο έργο που σας εμπιστεύθηκαν, ο Ελληνικός λαός έμμεσα και ο Πρωθυπουργός άμεσα.

Επίσης ο επιλεγμένος πλέον από σας νέος Πρόεδρος να προσφέρει καλύτερο έργο απ’ ότι η δική μου 4μηνη παρουσία προσέφερε, ώστε για μια ακόμη φορά να επιβεβαιωθεί η πεποίθησή μου ότι, τίποτε και κανείς δεν μας φταίει για ό,τι καλό ή κακό μας συμβαίνει, παρά εμείς οι ίδιοι και οι επιλογές μας.

Φαίνεται ότι οι εναπομείναντες λίγοι κακοί αποτελούμε είδος εν ανεπαρκεία, ή και προς εξαφάνιση, απ’ τους πολλούς καλούς!…

Εν κατακλείδι σας πληροφορώ ότι οι πολιτικές επιλογές ατόμων, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, με άφηναν και με αφήνουν, παγερά αδιάφορο.

Η ενυπάρχουσα δε μέσα μου τάση προσφοράς και εθελοντισμού, θα περιπέσει εκ νέου στην συνομοταξία των συμπαθών χελωνών με το καβούκι… σαν (αυτό)προστατευόμενο είδος!

Τέλος δε επειδή η ΕΥΤΕΛΕΙΑ απάδει του ήθους και του χαρακτήρα μου, και επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, Υποβάλλω την παραίτησή μου στην Εξοχότητά σας, όπως μου ζητήσατε.

Έρρωσο και Ζήθι

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του
Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού
Τόδουλος Απόστολος
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.