Προγράμματα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2015-16, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.), θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν τόσο στις υποδομές του Φορέα (Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος και Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας), όσο και στα σχολεία αλλά και σε άλλους χώρους.

Η Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση αποτελεί βασική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Στόχος αυτών των δράσεων είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους και σταδιακά να επηρεάσει τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους απέναντι στο περιβάλλον και ειδικότερα στο οικοσύστημα της λίμνης.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οι μαθητές εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως Προστατευόμενες Περιοχές, οικοσύστημα, βιοποικιλότητα, κύκλος νερού, προστασία και διαχείριση, φαινόμενο του ευτροφισμού, αειφορική διαχείριση, ενημερώθηκαν για τις πολλαπλές αξίες της Λίμνης Παμβώτιδας (βιολογική, αλιευτική, αρδευτική, αναψυχής, εκπαιδευτική, επιστημονική, αντιπλημμυρική, κ.ά.) καθώς και για τις αρμοδιότητες και το έργο του Φ.Δ.Λ.Π. Επιπλέον στην ενημέρωση σχολικών ομάδων εντάχθηκαν ποικίλες δραστηριότητες πεδίου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να αποδράσει από τους κλειστούς χώρους του σχολείου, του σπιτιού, των δραστηριοτήτων και να έρθει σε επαφή με τη φύση, με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι τα παιδιά ακολούθησαν περιβαλλοντικά μονοπάτια, παρατήρησαν τη χλωρίδα και την πανίδα, τα τοπία της λίμνης, χρησιμοποίησαν τις αισθήσεις τους, έπαιξαν, δημιούργησαν και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το οικοσύστημα της λίμνης και για το πως μπορούν τα ίδια να συμβάλλουν στην προστασία του.

Συνολικά ενημερώθηκαν 2506 μαθητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους από 57 σχολεία της Ελλάδας. Με πολλά από τα σχολεία του νομού Ιωαννίνων υπήρξε διαρκής συνεργασία στη σχολική περίοδο, ώστε μέσα από διαδοχικές επισκέψεις και δραστηριότητες να εμπεδωθούν καλύτερα οι έννοιες και να επιτευχθεί η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ενημερώσεις και ξεναγήσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας (στο νησί Ιωαννίνων) και στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος πραγματοποιήθηκαν σε μικρές ομάδες των 20 περίπου ατόμων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Επιπλέον, ο Φορέας πραγματοποίησε προγραμματισμένες ενημερώσεις στα σχολεία σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε άλλους χώρους με αφορμή κάποιες εκδηλώσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας τοποθέτησε την κινητή του έκθεση από την Τρίτη 2/02/2016 έως και την Παρασκευή 12/02/2016 στο ισόγειο του Περιφερειακού Μεγάρου και πραγματοποίησε ενημέρωση σε σχολικές ομάδες αλλά και στο ευρύ κοινό και πρόβαλλε το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Λίμνη Παμβώτιδα: ένα καταφύγιο ζωής και φύσης”.

Επιπλέον ο Φ.Δ.Λ.Π. σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τις Σχολικές Δραστηριότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων διοργάνωσε δραστηριότητες για τα «Χελιδονίσματα 2016» σε 5 σχολεία, με ενημέρωση των μαθητών για τα είδη των χελιδονιών στην Ελλάδα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με κατασκευή χελιδονοφωλιών από πηλό.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 ο Φ.Δ.Λ.Π. συμμετείχε στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», όπου σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων πραγματοποιήθηκε περιήγηση από τη λίμνη έως την Ακρόπολη του Ιτς Καλέ η οποία περιλάμβανε σταθμούς όπου αναλύονταν θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού και η μεταξύ τους σχέση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περιβαλλοντικές δραστηριότητες από το προσωπικό του Φορέα.

Πέρα από τις οργανωμένες ενημερώσεις που πραγματοποιούνται σε σχολικές ομάδες, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας διοργάνωσε ανοιχτές εκδηλώσεις για παιδιά κάθε ηλικίας. Στις ακόλουθες εκδηλώσεις συμμετείχαν 425 άτομα:

  • «Γιορτή Πουλιών: Τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους», εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών – Eurobirdwatch 2015, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για το υπέροχο φαινόμενο της μετανάστευσης.
  • για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2016 την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 διοργανώθηκε εκδήλωση με τίτλο «Η λίμνη μας μιλά… Εσύ την ακούς;». Η Λίμνη Παμβώτιδα ήταν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων όπου συμμετείχαν 175 άτομα και είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες σε ένα καλαίσθητο, πράσινο και ιστορικό χώρο με φόντο τη λίμνη.

Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας και το Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας λειτουργούν όλο το χρόνο για το ευρύ κοινό, και σας προσκαλούμε να τα επισκεφτείτε και κατά την περίοδο του Καλοκαιριού!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Φ.Δ. (www.lakepamvotis.gr) και στο facebook του Φορέα, ή να επικοινωνήσετε στο 2651021834.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.