Συμμετοχή των «αστυνομικών της γειτονιάς» στις προσπάθειες εξάλειψης της παράνομης αλιείας στη λίμνη Παμβώτιδα

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς» και το Α.Τ. Ιωαννίνων σε συνεργασία με τους Φύλακες Περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, με το ταχύπλοο σκάφος εποπτείας – φύλαξης του Φορέα, πραγματοποίησαν τις πρώτες μικτές περιπολίες (για τα ιστορικά χρονικά της λίμνης), με σκοπό την μείωση της παράνομης αλιείας στη λίμνη Παμβώτιδα.

Αν και κατά τη διάρκεια των πρώτων ελέγχων, όπως αναμενόταν, καταγράφηκαν αρκετές παραβιάσεις της νομοθεσίας, δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις αλλά έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις στους ψαράδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι όσοι ελέχθησαν, συμφωνήσαν ότι πρέπει να εφαρμοσθούν οι διατάξεις που διέπουν την αλιεία στη λίμνη και προέτρεψαν το μικτό κλιμάκιο να επαναλάβει τους ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσα στη λίμνη επιτρέπεται μόνο η επαγγελματική αλιεία από σκάφη εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια, ενώ μέσα στο αλιευτικό σκάφος θα πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκεται ο/η επαγγελματίας ψαράς κάτοχος της συγκεκριμένης και θεωρημένης από την Δ/νση Αλιείας της Περιφέρειας Ηπείρου, ονομαστικής άδειας. Στο επαγγελματικό σκάφος θα πρέπει να αναγράφονται με ευκρίνεια τα στοιχεία του σκάφους, ενώ οι αλιείς θα πρέπει να φέρουν την άδειά τους η αντίγραφό της μέσα στο σκάφος για την επίδειξή της κατά τον αστυνομικό έλεγχο. Η χρήση σκάφους (με ή χωρίς μηχανή) για τη διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας δεν επιτρέπεται στη λίμνη.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σε συνεργασία με το θεσμό του «αστυνομικού της γειτονιάς» και το Α.Τ. Ιωαννίνων, θα συνεχίσει όχι μόνο τις μικτές περιπολίες ελέγχου διενεργείας της αλιείας μέσα στη λίμνη αλλά και θα εντείνει τις προσπάθειες του με σκοπό να καταρτιστεί ένας «Κανονισμός Επαγγελματικής και Ερασιτεχνικής Αλιείας στη Λίμνη Παμβώτιδα» που θα βασίζεται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ή και σε τυχόν νέο, όπου κριθεί απαραίτητο.

peripolia

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.