Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-14, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του Φορέα που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Περιβαλλοντικό πάρκο του Φ.Δ. και στο Κέντρο πληροφόρησης για τη λίμνη, όσο και στους ίδιους χώρους των σχολείων.

Η Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση αποτελεί βασική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Μέσω αυτών των δράσεων πιστεύεται ότι τα άτομα μπορούν σταδιακά να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον και ειδικότερα στο οικοσύστημα της λίμνης.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων οι μαθητές εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως Προστατευόμενες Περιοχές, οικοσύστημα, βιοποικιλότητα, κύκλος νερού, προστασία και διαχείριση, φαινόμενο του ευτροφισμού, αειφορική διαχείριση, ενημερώθηκαν για τις πολλαπλές αξίες της Λίμνης Παμβώτιδας (βιολογική, αλιευτική, αρδευτική, αναψυχής, εκπαιδευτική, επιστημονική, αντιπλημμυρική, κ.ά.) καθώς και για τις αρμοδιότητες και το έργο του Φ.Δ. Επιπλέον στην ενημέρωση σχολικών ομάδων εντάχθηκαν ποικίλες δραστηριότητες πεδίου, ώστε να δοθεί στο παιδί η ευκαιρία να αποδράσει από τους κλειστούς χώρους του σχολείου, του σπιτιού, των δραστηριοτήτων και να έρθει σε επαφή με τη φύση, με το πραγματικό περιβάλλον. Έτσι τα παιδιά ακολούθησαν περιβαλλοντικά μονοπάτια, παρατήρησαν τα φυτά, τα πουλιά, τις πεταλούδες, τον καλαμώνα, τα τοπία της λίμνης, χρησιμοποίησαν τις αισθήσεις τους, έπαιξαν, δημιούργησαν, φύτεψαν και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το οικοσύστημα της λίμνης και για το πως μπορούν τα ίδια να συμβάλλουν στην προστασία του.

Συνολικά ενημερώθηκαν 1695 μαθητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους από 41 σχολεία της Ελλάδας. Με πολλά από τα σχολεία του νομού Ιωαννίνων υπήρξε διαρκής συνεργασία στη σχολική περίοδο, ώστε μέσα από διαδοχικές επισκέψεις και δραστηριότητες να εμπεδωθούν καλύτερα οι έννοιες και να επιτευχθεί η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης. Να θυμίσουμε ότι δουλεύουμε σε ομάδες των 20 περίπου ατόμων και στο Κέντρο πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας (νησί) και στο Περιβαλλοντικό πάρκο.

Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, το Κέντρο πληροφόρησης για τη λίμνη και το Περιβαλλοντικό πάρκο του Φ.Δ. συνεχίζουν τη λειτουργία τους και σας προσκαλούν να τα επισκεφτείτε!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Φ.Δ. (www.lakepamvotis.gr) και στο fb του Φορέα, ή να επικοινωνήσετε στο 2651021834.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.