Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2014

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με την πραγματοποίηση  έκθεσης και διαγωνισμoύ φωτογραφίας με θέμα τη βιοποικιλότητα της λίμνης, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και η Περιφέρεια Ηπείρου, θα τιμήσουν τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2014.  Η έκθεση θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 3/02/2014 έως και την Παρασκευή 7/02/2014, στο ισόγειο του Περιφερειακού Μεγάρου. Παράλληλα θα γίνει και διαγωνισμός φωτογραφίας για μαθητές. Όποιος μαθητής επιθυμεί να συμμετάσχει θα μπορεί να προσκομίζει τις φωτογραφίες του κατά τη διάρκεια της έκθεσης και ώρες 11:00-13:00. Η καλλιτεχνική επιτροπή της Λέσχης Δημιουργικής Φωτογραφίας «Φωτόραση» θα αξιολογήσει τις φωτογραφίες, μετά το πέρας της έκθεσης και θα ακολουθήσει βράβευση της καλύτερης φωτογραφίας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Oι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να απειλείται η οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.