Εκδήλωση στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (EuroBirdwatch) με τίτλο «ΛΙΜΝΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»

Δελτία Τύπου ΦΔ

Μια ιδιαίτερη ποδηλατάδα οργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Όμιλο Φίλων ποδηλάτου και το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, με αφορμή τη Γιορτή πουλιών 2013. Η εκδήλωση με θέμα «ΛΙΜΝΟΠΕΤΑΛΙΕΣ», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη και περιλάμβανε τρεις σταθμούς με δραστηριότητες που σχετίζονται με την ορνιθοπανίδα, συνδυάζοντας έτσι τη «φιλική» μετακίνηση με την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τη βιοποικιλότητα της Λίμνης.

Αναλυτικότερα η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10.30. με έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ορνιθοπανίδα της λίμνης (από το αρχείο του Φ.Δ.), διανομή πληροφοριακού υλικού και σύντομο καλωσόρισμα με έμφαση στη σημασία και το συμβολισμό της ημέρας. Στις 11.00 ξεκίνησε η ποδηλατάδα με επόμενο σταθμό το «Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας» όπου έγινε ενημέρωση για το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα της λίμνης με έμφαση στην ορνιθοπανίδα. Τελευταίος σταθμός ήταν η τρίτη γέφυρα του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου Ανατολής-Κατσικάς, όπου υπήρχαν τρία τηλεσκόπια, οδηγοί πεδίου και κιάλια για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας ενώ παράλληλα έγινε σύντομη ενημέρωση για τα πουλιά της λίμνης, την οικολογία τους και τη μετανάστευση από τους βιολόγους Νίκο Μπούκα και Τόνια Γαλάνη. Παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων κορμοράνοι, λαγγόνες, σταχτοτσικνιάδες, σκουφοβουτηχτάρια και διάφορα είδη πάπιας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν άτομα διάφορων ηλικιών. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τη βόλτα με ποδήλατα πλάι στη λίμνη αλλά και την εμπειρία παρατήρησης πουλιών με τηλεσκόπιο, ενημερώθηκαν για το οικοσύστημα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιστροφή στην πλατεία Μαβίλη.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (EuroBirdwatch), που διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου στην Ευρώπη με πρωτοβουλία της Birdlife International. Το θέμα της φετινής γιορτής αφορούσε στα εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική για να διαχειμάσουν. Κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση τα πουλιά κινούνται προς το νότο και οι πληθυσμοί είναι έως και διπλάσιοι από ότι την Άνοιξη, γιατί ταξιδεύουν και τα μικρά πουλιά που γεννήθηκαν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Η φθινοπωρινή μετανάστευση έχει πολύ μεγάλη διάρκεια. Τα πουλιά διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Ο άνθρωπος φαίνεται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στο δύσκολο αυτό ταξίδι των πουλιών και γι’ αυτό όσο πιο πολλοί γνωρίσουν και αγαπήσουν το φαινόμενο αυτό, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται η προστασία για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συνέβαλαν στην υλοποίησης της σημερινής εκδήλωσης και κυρίως το σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και την Τροχαία Ιωαννίνων για την υποστήριξή τους.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.