Πρόσκληση στις «ΛΙΜΝΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σας προσκαλούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στη Γιορτή Πουλιών 2013, με τίτλο «ΛΙΜΝΟΠΕΤΑΛΙΕΣ». Πρόκειται για μια πρωτότυπη ποδηλατάδα που περιλαμβάνει τρεις σταθμούς με δραστηριότητες που σχετίζονται με την ορνιθοπανίδα, συνδυάζοντας έτσι τη «φιλική» μετακίνηση με την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τη βιοποικιλότητα.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (EuroBirdwatch), που διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου στην Ευρώπη με πρωτοβουλία της Birdlife International. Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (εταίρος της Birdlife International) σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,κ.ά. διοργανώνει εκδηλώσεις, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το θέμα της φετινής γιορτής αφορά στα εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική για να διαχειμάσουν. Τα πουλιά διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Φέτος, για 20η χρονιά, η BirdLife International προσκαλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να αδράξουν την ευκαιρία και να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της μετανάστευσής τους.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 από την πλατεία Μαβίλη, όπου θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ορνιθοπανίδα της λίμνης (από το αρχείο του Φ.Δ.), διανομή πληροφοριακού υλικού και σύντομο καλωσόρισμα με έμφαση στη σημασία και το συμβολισμό της ημέρας. Ο δεύτερος σταθμός προβλέπεται στο «Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας» όπου θα γίνει σύντομη ενημέρωση για το οικοσύστημα της λίμνης με έμφαση στην ορνιθοπανίδα. Επόμενος σταθμός είναι η τρίτη γέφυρα του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου όπου θα υπάρχουν στημένα τηλεσκόπια και κιάλια για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας ενώ παράλληλα θα γίνει σύντομη ενημέρωση για τα πουλιά της λίμνης, την οικολογία τους και τη μετανάστευση, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στη συνέχεια, η εκδήλωση ολοκληρώνεται με επιστροφή στην πλατεία Μαβίλη.

Η προτεινόμενη διαδρομή είναι σχετικά μικρή και σε βατή περιοχή, καθώς η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, οπότε φιλοδοξούμε εκτός από του φίλους ποδηλάτου να συμμετέχουν γονείς με παιδιά και ερασιτέχνες ποδηλάτες. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η γνωριμία του κοινού με τα πουλιά της λίμνης και η ευαισθητοποίησή του ως προς τη σημασία της ορνιθοπανίδας και γενικότερα της βιοποικιλότητας, μέσα από μια ποδηλατάδα πλάι στη λίμνη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Φορέα (τηλ.26510-21834, malpi@otenet.gr, www.lakepamvotis.gr).

Σας περιμένουμε για μια μέρα δίπλα στη λίμνη!

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.