Καταστράφηκαν φωλιές πουλιών και αμφιβίων στη λίμνη Παμβώτιδα

Φορείς διαχείρισης

Δεκάδες φωλιές πτηνών και αμφιβίων που ενδημούν στην λίμνη Παμβώτιδα, καθώς επίσης και αυγά νεοσσών καταστράφηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε τμήμα του καλαμιώνα στην περιοχή της Αμφιθέας.

Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ενός ή πολλών ασυνείδητων προφανώς από την γύρω περιοχή, ενδεχομένως στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κάποια νέα λιμναία βοσκοτόπια.

Αυτό που συνέβη όμως την Κυριακή δεν έχει προηγούμενο σύμφωνα με τον φύλακα του Φορέα Διαχείρισης Σωτήρη Σίμο, που έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια η οποία προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο οικοσύστημα.

Στην ευρύτερη περιοχή των καλαμιώνων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά φωλιάζουν σπάνια είδη της πανίδας όπως βαλτόπαπιες, πρασινοκέφαλα, φαλαρίδες, νερόκοτες ακόμη και γεράκια.

«Όλες αυτές οι φωλιές και τα αυγά που είχαν γεννήσει τα πουλιά έχουν καταστραφεί», σημείωσε ο κ. Σίμος που ήταν από τους πρώτους που ειδοποίησε την πυροσβεστική το βράδυ της Κυριακής όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Το ευτύχημα, όπως ανέφερε, ήταν πως άλλαξε η φορά του ανέμου, βοηθώντας έτσι την πυροσβεστική να προχωρήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί και ακόμη χειρότερα πριν επεκταθεί προς τον οικισμό.

«Ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει αυτή την εποχή για την πανίδα της λίμνης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν όλοι, ότι δεν ζουν γύρω από την λίμνη ή μέσα σε αυτή, μόνο άνθρωποι, αλλά και πολλά ακόμη είδη. Ήταν μια εγκληματική ενέργεια από κάποιον άγνωστο που δεν υπολόγισε και δεν σεβάστηκε το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Η ζημιά είναι τεράστια στην πανίδα, όμως θα μπορούσε να είχε γίνει ακόμη μεγαλύτερη εάν είχε επεκταθεί και στον οικισμό», τόνισε ο κ. Σίμος.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.