Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Φορείς διαχείρισης

Με σημερινή (Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011) απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιου Σώκου εντάσσεται για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013» το έργο: «Σύνταξη Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Περιοχής Εθνικού Δρυμού Ολύμπου» της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με προϋπολογισμό 109.040 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, καθώς και η επικαιροποίηση των μελετών «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Γεωγραφικού Συστήματος Πρόληψης και Παρακολούθησης Φυσικών Καταστροφών από Πυρκαγιές στις Δασικές Εκτάσεις του όρους Ολυμπος» και «Διαχείριση – Διακίνηση επισκεπτών και ανάπτυξη Οικοτουρισμού στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου», που συντάχθηκαν με ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας.

Οι μελέτες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της προστασίας της περιοχής και το βασικό εργαλείο του Φορέα Διαχείρισης τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, υλοποίησης και εφαρμογής μέτρων και παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης διαχείρισης.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει οριστεί συμβατικά στους είκοσι δύο (22) μήνες.

Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιος Σώκος, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με το έργο που εντάσσουμε σήμερα δημιουργείται ένα σύγχρονο σύστημα προστασίας μιας πολύ ευαίσθητης περιοχής όπως ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου απέναντι στις φυσικές καταστροφές και στις πυρκαγιές. Ταυτόχρονα εξασφαλίζονται πολύ καλές συνθήκες ομαλής προσβασιμότητας στους επισκέπτες της περιοχής. Με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις και τη συνεργασία των τοπικών φορέων δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Πιερίας με βάση τα πλούσια συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που θα αναβαθμίσουν την οικονομία της περιοχής, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της».

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.