Μεταναστευτικά πουλιά και οι διαδρομές τους

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου σας προσκαλεί στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 από τις 11.00 έως τις 16.00, στο Λιτόχωρο και συγκεκριμένα στο 2,6ο χιλιόμετρο της οδού «Λιτόχωρο – Πριόνια», πριν το Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου.

Το θέμα της Γιορτής Πουλιών είναι «τα μεταναστευτικά πουλιά και οι διαδρομές τους».

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου για τη βιοοικολογία των πτηνών, για τις προσαρμογές τους στο φυσικό περιβάλλον, για το εντυπωσιακό ταξίδι της μετανάστευσης και για τις οικολογικές αξίες του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Ακόμη, θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους θαυμαστούς φτερωτούς επισκέπτες που θα μεταναστεύουν προς μακρινούς προορισμούς, μέσα από τηλεσκόπια και κιάλια που θα διαθέτουν ο Φορέας Διαχείρισης Ολύμπου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Όσοι θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους θα μπορούν να λάβουν μέρος και σε περιβαλλοντικά παιχνίδια, σε δημιουργικά εργαστήρια (οικοτεχνίες) και να ζωγραφίσουν.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και μεταξύ άλλων είναι: η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της προστατευόμενης περιοχής κ.α.. Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο υπό κατασκευή Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), στο Λιτόχωρο.

Η στήριξη της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του, είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις για την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών και για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο τηλέφωνο 23520-83000 και στην ιστοσελίδα του Φορέα: www.olympusfd.gr

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.