Γιορτή Πουλιών 2015 στον Όλυμπο

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και Κισσάβου – Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλούν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2015 (Eurobirdwatch 2015), η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, από τις 10.00 έως τις 14.00 στην πλατεία Κατερίνης με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International και φέτος είναι η 21η χρονιά που θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο γενικός σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά , οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα. Πρόσφατα η Ορνιθολογική ανακοίνωσε μέσω τύπου, στοιχεία ειδικής μελέτης του Birdlife International και αναφέρει ότι 25 εκ. πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στη Μεσόγειο με πρωταθλητές την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την 6η θέση με περίπου 704.000 νεκρά πουλιά τον χρόνο!

Επομένως, στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα οι μαθητές για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά στη Μεσόγειο και την ανάγκη προστασίας τους.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών, ζωγραφικής και χειροτεχνίας, εργαστήριο φωτογραφίας και κινητικά περιβαλλοντικά παιχνίδια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις για την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2015:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (κα Θέμις Νασοπούλου), τηλέφωνο 23520-83000, ιστοσελίδα: www.olympusfd.gr, e-mail: fedolymp@otenet.gr & themida@olympusfd.gr, Fb: https://goo.gl/wcbsRs
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, τηλέφωνο 23520 22700, ιστοσελίδα: www.kpeanol.gr, e-mail: kpeanol@sch.gr
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας, τηλέφωνο 24930-29571, e-mail: kpe.elassonas@gmail.com, ιστοσελίδα: http://thess.pde.sch.gr/kpe

Αφίσα Ευρωπαική Γιορτή Πουλιών 2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και μεταξύ άλλων είναι: η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της προστατευόμενης περιοχής, η φύλαξη κ.α.. Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), στο Λιτόχωρο.

Η στήριξη της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του, είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου ιδρύθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου το 2002 και στελεχώθηκε με εκπαιδευτικούς το 2005. Αποτελεί ένα κέντρο Περιφερειακού τύπου. Το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου δέχεται εκπαιδευτικούς και μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας. Επίσης αποτελεί φορέα επιμόρφωσης ενηλίκων.

Το Κ. Π. Ε Ανατολικού Ολύμπου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση μαθητών, νέων, εκπαιδευτικών και γενικά πολιτών τόσο της τοπικής όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. Το Κ. Π. Ε. Ανατολικού Ολύμπου σχεδιάζει και υλοποιεί μονοήμερα και πολυήμερα περιβαλλοντικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, συμμετέχει σε θεματικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παράγει εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό, οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια, ημερίδες εκπαιδευτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων, αναπτύσσει τοπικές και διεθνείς συνεργασίες και δράσεις, συμμετέχει και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου –Ελασσόνας ιδρύθηκε το 2008 και υποστηρίζει από το 2009 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αεϊφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και προστασίας των συστημάτων ζωής επιδιώκεται με την προσέγγιση οικολογικών πεδίων όπως είναι το οικοσύστημα του Ολύμπου, η βιολογική γεωργία, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κ.α.

Παράλληλα το Κέντρο, στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, υποστηρίζει τις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και ενηλίκων με τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.