Συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στην «ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ 2012»

Δελτία Τύπου ΦΔ Εκδηλώσεις

O Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα πλαίσια της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τους μοναδικούς αλλά και ιδιαίτερα μεγάλης οικολογικής σημασίας οικοτόπους που διαχειρίζεται, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας «Οικογιορτή 2012» που θα λάβει χώρο στην πόλη της Ξάνθης από τις 13 μέχρι 16 Σεπτεμβρίου 2012, στο Πάρκο Κολυμβητηρίου από το πρωί έως αργά το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η «Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας» (“Οικογιορτή”) είναι ένα τετραήμερο έκθεσης και προβολής της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στο ευρύ κοινό. Συμπεριλαμβάνει εκθέσεις οικολογικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, διαλέξεις και εργαστήρια/σεμινάρια σχετικά με την οικολογική γεωργία, τα προϊόντα της και τη διαδικασία παραγωγής τους, σχετικές συζητήσεις, προβολές ταινιών, δραστηριότητες για παιδιά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ντόπιους καλλιτέχνες.

Ο θεσμός της Οικογιορτής, ο οποίος εδώ και 19 χρόνια διοργανώνεται σε διαφορετικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Ξάνθης, μεταφέροντας μηνύματα ενός άλλου τρόπου ζωής, δίνοντας έμφαση στη στήριξη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, στην άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, στην οργανική σχέση των ανθρώπων με την τροφή τους και στην τοπικότητα και καθαρότητα των προϊόντων, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης–κοινωνίας (http://www.oikogiorti2012.gr).

Σκοπός της οικογιορτής είναι να έρθουν σε επαφή το ευρύ κοινό με τους παραγωγούς οικολογικών, κυρίως, προϊόντων, και να μάθουν τον τρόπο παραγωγής τους, την αξία αυτών που παράγονται στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον, αλλά και να κάνει ένα ταξίδι γευσιγνωσίας ανά την Ελλάδα, μιας που οι συμμετοχές των εκθετών είναι από όλη την χώρα, κουβαλώντας ο καθένας τα ιδιαίτερα «συστατικά» της κουλτούρας και του τρόπου ζωής της πατρίδας του.

Η συμμετοχή του Φ.Δ. στην οικογιορτή θα περιλαμβάνει την ενημέρωση των επισκεπτών με ενδιαφέρον πληροφοριακό υλικό, τόσο για το φυτικό όσο και για το ζωικό πλούτο της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όσον αφορά τους μικρούς μας φίλους, θα μπορέσουν να απασχοληθούν με διάφορα περιβαλλοντικά παιχνίδια, όπου θα ενημερώνονται για το περιβάλλον (ζώα, φυτά, λίμνες, υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης).

Είναι λοιπόν μια πολύ ωραία ευκαιρία για όλους μας να μάθουμε, να ενημερωθούμε, να δοκιμάσουμε, να παίξουμε αλλά και να θυμηθούμε οι μεγαλύτεροι παλαιότερες μορφές καλλιέργειας που τείνουν να εξαφανιστούν από την συνεχή και ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.

Θα σας περιμένουμε όλους εκεί!

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.