3η Πανελλήνια Απογραφή Ερωδιών στο ΕΠ ΑΜΑΘ

Δελτία Τύπου ΦΔ

Οι ερωδιοί είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά των ελληνικών υγροτόπων που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με τη κομψή σιλουέτα τους. Έχουν μακρύ λαιμό, πόδια και ράμφος, χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να πιάνουν τη λεία τους στα ρηχά νερά λιμνών, λιμνοθαλασσών, ποταμών αλλά και στη θάλασσα, όπου και τρέφονται.

Τα τελευταία χρόνια ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας έχει αναλάβει την συστηματική παρακολούθηση του αριθμού των αναπαραγόμενων ερωδιών στις δύο αποικίες Ερωδιών που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ), στο Πόρτο Λάγος και την Κεραμωτή. Οι δύο αυτές αποικίες, αποτελούμενες από τραχεία και θαλάσσια πεύκη, είναι από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και για αυτό συχνά αποτελούν αντικείμενο έρευνας από πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και ΜΚΟ. Η δράση αυτή με τίτλο «Παρακολούθηση του Λευκοτσικνιά (Egretta garzetta) και του Σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea)», εντάσσεται στα πλαίσια του έργου «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.» που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Ο αριθμός των αναπαραγόμενων ζευγαριών των ερωδιών αποτελεί ένα είδος δείκτη για την ποιότητα των υγροτόπων όπου φωλιάζουν για αυτό και οι αριθμοί τους παρακολουθούνται σε πολλές χώρες. Ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΠ ΑΜΑΘ έχει αναλάβει την καταγραφή των δέντρων φωλιάσματος των δύο ειδών ερωδιών, του αριθμού των φωλιών ανά δέντρο, των ειδών ερωδιών σε κάθε φωλιά και των νεοσσών τους με την λιγότερη δυνατή ενόχληση. Σε πανελλαδικό επίπεδο η πρώτη προσπάθεια απογραφής του συνόλου των αποικιών των ερωδιών και των φωλιών κάθε είδους πραγματοποιήθηκε το 2003 και η δεύτερη το 2009. Φέτος πραγματοποιήθηκε η τρίτη πανελλήνια απογραφή των αποικιών των ερωδιών και φυσικά ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε με χαρά σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας το έμπειρο προσωπικό του, εξοπλισμό και οχήματα.

Η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων και η όχληση των πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα είδη αυτά. Ας προστατέψουμε λοιπόν τα όμορφα πουλιά των υγροτόπων μας, προστατεύοντας τις αποικίες τους. Με την συντονισμένη προσπάθεια και ενεργή συνεργασία όλων μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.