Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΦΔ Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και του σωματείου Δράση για την Άγρια Ζωή και κοινή εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας μέρας Περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου

Δελτία Τύπου ΦΔ Εκδηλώσεις

Δελτίο Τύπου ΦΔ Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

Πόρτο Λάγος, 26-05-2011

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και του σωματείου Δράση για την Άγρια Ζωή και κοινή εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας μέρας Περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου.

Η παρουσία πάρα πολλών ειδών πανίδας, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ), που διοικεί και διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, έχει σαν συνέπεια την συχνή ανάγκη περίθαλψης κάποιου ατόμου της άγριας πανίδας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Φορέας Διαχείρισης είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με το σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ)με έδρα την Αίγινα, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Οι δύο φορείς αναγνωρίζοντας ο ένας το έργο του άλλου, συνεργάζονται πλέον, στενά, σε θέματα, που αφορούν τη διαχείριση της άγριας ζωής και των ενδιαιτημάτων της. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουν κοινές δράσεις σε ποικίλα θέματα, που αφορούν το φυσικό περιβάλλον δίνοντας όμως ιδιαίτερη έμφαση στην περίθαλψη άγριων ζώων, την καταγραφή των απειλών της πανίδας και την απελευθέρωση άγριων ζώων που έχουν αποθεραπευτεί.

Η πρόοδος της συνεργασίας των δυο φορέων, οδήγησε, στις 21-3-2011, στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ τους με σκοπό την ακόμα πιο εύρυθμη και αποτελεσματική συνεργασίας τους. Στα πλαίσια αυτού του πρωτοκόλλου, το σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» αναλαμβάνει την περίθαλψη των άγριων ζώων που βρίσκονται ανήμπορα να επιβιώσουν στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου–Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να επανενταχθούν αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά στο φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, αναλαμβάνει την ευθύνη να ενημερώνει το Φορέα Διαχείρισης για την τύχη των ζώων και την εξέλιξη της υγείας τους, καθώς και για τα αίτια νοσηλείας τους, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα απειλές για την άγρια ζωή αλλά και το οικοσύστημα της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα συνδράμει στην περισυλλογή και μεταφορά των ζώων προς το σωματείο και στην υποστήριξη από κοινού δράσεων όπως είναι οι απελευθερώσεις άγριων ζώων που πρόκειται να οργανωθούν στο μέλλον στην περιοχή του Φορέα Διαχείρισης. Επίσης ο Φορέας αναλαμβάνει ένα μέρος των εξόδων νοσηλείας για τα υπό περίθαλψη ζώα. Το Πρωτόκολλο συνεργασίας ισχύει από 1/4/2011 έως 31/12/2015.

Tέλος, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κοινή εκδήλωση των δυο φορέων από την υπογραφή του πρωτοκόλλου. Συγκεκριμένα, στις 6-6-2011, στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση απελευθέρωσης πτηνών, που έχουν βρεθεί τραυματισμένα στο ΕΠ ΑΜΑΘ και εν συνεχεία έχουν περιθαλφθεί από το σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» και το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Η δράση θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Λάγος. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο Περιφερειάρχης ΑΜΑΘ κ. Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού κ. Κώστας Παπακοσμάς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ, 67063 ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ, ΤΗΛ.25410/96646, ΦΑΞ.25410/96924, Εmail:fdnesism@otenet.gr, www.epamath.gr

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.