Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης Ψαριών

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), διοργάνωσε την Πέμπτη 22 Μαΐου εκπαιδευτική δράση στο Φράγμα των Τοξοτών στην οποία συμμετείχαν η Ε’ τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας και η Ε’ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, στα οποία είχε ήδη πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τους Βιολόγους του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ευτέρπη Πατετσίνη και κ. Ναπολέοντα Πιάκη.

Στην δράση παραβρέθηκε η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιάς Εκπαίδευσης της ΠΕ Καβάλας, κα. Ειρήνη Σιώκη. Ο Δρ. Μάνος Κουτράκης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Τακτικός ερευνητής του ΙΝΑΛΕ ενημέρωσε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη μετανάστευση των ψαριών, τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει, καθώς και για τα εμπόδια που συναντούν τα ψάρια και Δρ. Αργύρης Καλλιανιώτης, διευθυντής του ΙΝΑΛΕ απηύθυνε χαιρετισμό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ μίλησε και για το έργο του ΙΝΑΛΕ.

Στη συνέχεια έγινε επίδειξη της μεθόδου συλλογής δειγμάτων ψαριών από το ποτάμι, με την ηλεκτραλιεία από το επιστημονικό προσωπικό του ΙΝΑΛΕ, σύμφωνα με την οποία τα ψάρια συλλέγονται αναισθητοποιημένα, χωρίς να χρειαστεί η θανάτωσή τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των φυσικοχημικών παραμέτρων του ποταμού Νέστου στο συγκεκριμένο σημεία από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας–Ισμαρίδας.

Τα ψάρια που συλλέχθηκαν, εκτέθηκαν σε γυάλες, ώστε να τα δουν οι μαθητές, έγινε αναγνώριση των διαφορετικών ειδών από τους ιχθυολόγους του ΙΝΑΛΕ και μετρήσεις μορφολογικών στοιχείων και πιο συγκεκριμένα, του βάρους και του μήκους αυτών. Τα ψάρια φωτογραφήθηκαν από τα παιδιά και κατόπιν απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Επιπλέον, οι μαθητές έπαιξαν το διαδραστικό παιχνίδι «το φιδάκι», με θέμα τη μετανάστευση των ψαριών και πραγματοποιήθηκε συμβολικός καθαρισμός της περιοχής.

Τέλος, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης διάβασαν ψήφισμα της τάξης τους, με θέμα το αίτημα κατασκευής περάσματος για τα ψάρια (σκάλα) στο Φράγμα των Τοξοτών.

Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»-ΕΠΠΕΡΑΑ και της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» που υλοποιεί ο Φ.Δ. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς τα παιδιά της Ε΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

Σας ζητάμε να πραγματοποιήσετε την κατασκευή της σκάλας στο φράγμα των Τοξοτών. Θα μπορέσουμε έτσι να διευκολύνουμε την επικοινωνία των ψαριών της πάνω και κάτω πλευράς.

Ένα φράγμα ατέλειωτο χωρίζει ένα ποτάμι στα δύο, πολλά είδη ψαριών δυσκολεύονται να μεταναστεύσουν λόγω του φράγματος. Αποκομμένοι πληθυσμοί ψαριών βρίσκονται από την μία και από την άλλη πλευρά του.

Έτσι θα αναπαραχθούν τα είδη διαφ΄ρων ψαριών. Δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο…..

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Πέμπτη Τάξη

2Ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.