Ανοιξιάτικες δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δελτία Τύπου ΦΔ

Στα πλαίσια του έργου “Πρόγραμμα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στην περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ (2012-2015)” για την υλοποίηση και παρακολούθηση της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ» του υποέργου 1, της ενταγμένης πράξης στον Άξονα Προτεραιότητας 9 «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας», του Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013», ο ανάδοχος του έργου σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, θα πραγματοποιήσουν δακτυλιώσεις παρυδάτιων και στρουθιόμορφων πουλιών στην περιοχή του Πόρτο Λάγος από την Τρίτη 22/4/2014 το απόγευμα έως και την Τετάρτη 30/4/2014 το πρωί. Οι δακτυλιώσεις θα γίνονται το πρωί (περίπου 05.00-11.00) και το απόγευμα- βράδυ (περίπου 17.00-22.00) και μπορούν να συμμετέχουν εθελοντές του ΕΠ ΑΜΑΘ αλλά και όσοι το επιθυμούν. Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με ρούχα για την ύπαιθρο, γαλότσες, φακό κεφαλής, εντομοαπωθητικό και καταπραϋντικό για τσίμπημα εντόμων.

Η δακτυλίωση είναι κυρίως ένα μέσο για την μελέτη της μετανάστευσής των πουλιών, αλλά χρησιμεύει ευρύτερα στη μελέτη της οικολογίας και της δυναμικής των πληθυσμών των άγριων πουλιών και φυσικά στην προστασία τους. Τοποθετώντας ένα μικρό μεταλλικό δαχτυλίδι με μοναδικό κωδικό, στο πόδι του κάθε πουλιού, μπορούμε να μάθουμε πόσο ζουν τα πουλιά, πόσο γρήγορα μετακινούνται, αν είναι “πιστά” στον τόπο αναπαραγωγής ή διαχείμασής τους, σε ποιο ποσοστό επιβιώνουν τα νεαρά ή τα ενήλικα άτομα.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα. Ευτέρπη Πατετσίνη (25410 96646), κα. Μαρία Παναγιωτοπούλου (6937415234), κ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο στο (6973663662). Παρακαλώ ενημερώστε μας εγκαίρως για την συμμετοχή σας, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις δακτυλιώσεις και να σας δώσουμε οδηγίες για την μετακίνησή σας και τη διαμονή σας.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.